Οι "28" συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τους περισσότερους να επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Τα "στρατόπεδα" στα οποία είναι χωρισμένη η Ευρώπη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα μαρτυρούν οι δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσερχόμενοι το απόγευμα στη σύνοδο κορυφής.
Οι "28" συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τους περισσότερους να επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
"Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τα βάρη και τις ευθύνες" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα για περισσότερη αλληλεγγύη.
Η Άγκελα Μέρκελ εστίασε στην ανάγκη να γίνει διάλογος με την Τουρκία, μια χώρα η οποία -όπως είπε- έχει υποδεχθεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, σχετικά με το "πώς μπορούμε να χειριστούμε λογικά την διαδικασία, πώς μπορούμε από κοινού να προστατέψουμε τα σύνορα". "Πρέπει από κοινού να απαντήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημά μας, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, μια δίκαιη κατανομή εντός της ΕΕ" πρόσθεσε η καγκελάριος.
Στο θέμα των συνόρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ανέφερε ότι "η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι πως θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων, διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης".
Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να συνοδευτεί απόφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. "Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Η Ευρώπη είναι κατά βάση ένα σύνολο αξιών. Κι όσοι δεν συμμερίζονται αυτές τις αρχές, όσοι δεν θέλουν να σεβαστούν αυτή την αρχή, πρέπει να αναρωτηθούν για την παρουσία τους στους κόλπους της ΕΕ" διεμήνυσε.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. "Τώρα πρέπει να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα θέματα. Αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις κοινές μας αρχές" συμπλήρωσε.
Από την άλλη πλευρά, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είπε πως η Ουγγαρία είναι το εξωτερικό σύνορο της συνθήκης Σένγκεν και αυτό που κάνει δεν είναι να σφραγίσει τα σύνορά της αλλά "μια 'πράσινη γραμμή' ". "Απλά δείχνουμε ποιος είναι ο νόμιμος δρόμος για να μπει κάποιος στην Ουγγαρία" δήλωσε και τόνισε ποκλητικά πως "εάν οι Έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τα σύνορά τους θα πρέπει να ζητήσουμε ευγενικά, επειδή η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, να αφήσουν τα άλλα κράτη – μέλη να φυλάξουν τα σύνορά της".
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανέφερε πως η χθεσινή συνάντηση των υπουργών "δεν ήταν τόσο επιτυχής", προσθέτοντας πως πρέπει να συζητηθεί η οικονομική ενίσχυση και όχι μόνο το θέμα της μετεγκατάστασης. "Αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη μας και την ευθύνη μας αλλά γενικώς δεν μπορώ να πω ότι η αλληλεγγύη μπορεί να επιβληθεί με την ισχύ. Δεν υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής ενότητας αλλά έλλειψη ευρωπαϊκής σοφίας" είπε.
"Θα αναλάβουμε περαιτέρω δράσεις σήμερα. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα η Ευρώπη είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αυτή τη μεταναστευτική κρίση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταθεροποιήσουμε τις χώρες στις περιοχές από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται" δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία προτίθεται να δώσει ακόμη περισσότερα χρήματα για τη σίτιση των προσφύγων.
Έκκληση στους "28" να λάβουν αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση απηύθυνε ο Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας: "Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη και νομίζω ότι στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βασικά καθημερινά αγαθά όπως νερό και τροφή. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ξεμένει από χρήματα και η έκκλησή μου προς το Συμβούλιο θα είναι να δώσει τα απαραίτητα χρήματα".
Πίεση σε Αθήνα για λειτουργία κέντρων ταυτοποίησης
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης από τις Βρυξέλλες, ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Η Ευρώπη μάλιστα εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει αυτά τα κέντρα στα νησιά ώστε να διαπιστώνεται επιτόπου ποιοι θα πρέπει να παίρνουν το καθεστώς του πρόσφυγα ώστε να προωθούνται στις ευρωπαϊκές χώρες και ποιοί όχι ώστε να επιστρέφουν στις χώρες τους.
Για την επαναπροώθηση προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες διεξάγεται παράλληλα "μάχη" με χώρες της ανατολικής Ευρώπης που επί του παρόντος αρνούνται να δεχθούν έστω ορισμένο αριθμό προσφύγων.