Για τους λόγους πίσω από το ποσοστό -ρεκόρ της αποχής στις εκλογές της Κυριακής μιλούν ειδικοί στο Mega. Συνολικά, το εκλογικό τους δικαίωμα δεν πήγαν να ασκήσουν το 43,33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες, άτομα κάθε ηλικίας.
Για τους λόγους πίσω από το ποσοστό -ρεκόρ της αποχής στις εκλογές της Κυριακής μιλούν ειδικοί στο Mega. Συνολικά, το εκλογικό τους δικαίωμα δεν πήγαν να ασκήσουν το 43,33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες, άτομα κάθε ηλικίας.
Οι βασικές αιτίες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι "η διάψευση προσδοκιών, η απογοήτευση από την πολιτική, η μεγάλη κρίση, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν κουράσει την ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που δυσκόλευε τη μετακίνηση πολλών, αλλά και την έλλειψη σταυρού που σίγουρα κινητοποιεί πάρα πολλούς υποψήφιους".
Από την πλευρά του, ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιαννης επισημαίνει ότι οι πολίτες "απογοητεύουνται και επιλέγουν πολλές φορές την αποχή βλέποντας το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο των μνημονίων και το πολιτικό σύστημα να μην μπορεί να δώσει λύσεις". "Η κρίση -οικονομική, πολιτική, ηθική- οδηγεί σε απαξίωση σε απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας" επισημαίνει.
Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής σημειώθηκαν στη Φλώρινα (64,01%), στην Κεφαλλονιά (60,44%)%, στη Λακωνία (59,51%) και στη Λέσβο (56,66%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη β' Θεσσαλονίκης (35,09%), στην περιφέρεια Αττικής (36,14%), στη β' περιφέρεια της Αθήνας (36,7%) και στο Ηράκλειο (36,89%).
Ταξικό χαρακτήρα είχε η ψήφος της Κυριακής
Η μεγάλη διαφορά των 7 και πλέον μονάδων, από τη ΝΔ που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, αποδίδεται και στα υψηλά ποσοστά που πέτυχε σε αστικές περιοχές, όπως είναι οι δήμοι με χαμηλά εισοδήματα κυρίως στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίθετα στα βόρεια προάστια και τους δήμους με υψηλά εισοδήματα η ΝΔ συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά.
Ενδεικτικά, στον Κορυδαλλό, το Περιστέρι και το Ίλιον ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε από 41,4% έως 42,2%, ενώ η ΝΔ σε αυτές τις περιοχές είχε πολύ χαμηλά ποσοστά, από 18,6% έως 19,9%.
Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στη Φιλοθέη και το Ψυχικό, όπου η ΝΔ πήρε 54,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,2%. Στην Κηφισιά, την Εκάλη και την Ερυθραία η ΝΔ 47,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%.
Τι ψήφισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των exit poll, στις προτιμήσεις των δημοσίων υπαλλήλων υπερισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 37,3%, ενώ η ΝΔ παίρνει 28,2%. Σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2,6 μονάδες, ενώ η ΝΔ κέρδισε 4,6 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι προτίμησαν τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 4,4%, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη 5%, το ΚΚΕ 4,7%, το Ποτάμι 3,5%, τους ΑΝΕΛ 5%, την Ένωση Κεντρώων 3,3% και τη Λαϊκή Ενότητα 3,5%.
Φτώχεια και ανεργία αύξησαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής
Μια από τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις των τελευταίων εκλογών είναι η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, ακόμη και στο Κερατσίνι, όπου βρηκε τραγικό θάνατο από τον Χρυσαυγίτη Ρουπακιά ο Παύλος Φύσσας. Στη δημοτική ενότητα του Κερατσινίου η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχασε λίγες ψήφους λόγω της αποχής, αλλά ανέβασε το ποσοστό της από 7,48% (2.951 ψήφους) τον Ιανουάριο σε 8,09% (2.670 ψήφους).
Για τον δήμαρχο του Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο η άνοδος του ποσοστού της Χρυσής Αυγής συνδέεται άμεσα με την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. "Δεν μπορεί κάποιος σήμερα να ψηφίζει Χρυσή Αυγή και να μην αισθάνεται ότι δίνει μια ακόμη μαχιαριά στις γειτονιές του Παύλου, στο σώμα του Παύλου" επισημαίνει ο κ. Βρεττάκος.
Η Χρυσή Αυγή κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις της ακόμη και σε τόπους όπου γράφηκαν ναζιστικές θηριωδίες, όπως τα Καλάβρυτα, όπου η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε 4ο κόμμα και το ποσοστό της ανήλθε από 4,88% (219 ψήφους) τον Ιανουάριο σε 5,41% (214 ψήφους).
Τα χαμηλότερα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή τα πήρε στην Κρήτη. Μάλιστα, σε 26 χωριά δεν πήρε ούτε μια ψήφο, όπως στα Ανώγεια όπου η κατοχή έδειξε ένα από τα πιο σκληρά της πρόσωπα.
"Έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό μιας εθνικιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας μαζί με μια ψήφο διαμαρτυρίας" λέει στο ΜEGA ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Στέλιος Στυλιανίδης.