Σε έναν απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί το λιμάνι της Μυτιλήνης, από τους χιλιάδες προσφυγες που φθάνουν καθημερινά στο νησί.
Σε έναν απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί το λιμάνι της Μυτιλήνης, από τους χιλιάδες προσφυγες που φθάνουν καθημερινά στο νησί.
Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και εκατοντάδες μικρά παιδιά, εξαντλημένα από το επικίνδυνο ταξίδι στα νερά του Αιγαίου.
Λίγο μόνο καταφέρνουν να κοιμούνται σε σκηνές, ωστόσο οι περισσότεροι από τους περίπου 6.000 περνούν τις νύχτες τους στον δρόμο, πάνω σε χαρτόνια, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.
Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον εκτός ελέγχου. Μόνο σήμερα ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί ξεπέρασε τις 13.000, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν περάσει από τη Λέσβο περίπου 90.000 πρόσφυγες, όσοι δηλαδή και οι κάτοικοι του νησιού.
"Η κατάσταση με μία λέξη, απελπιστική. Έχουμε υπερβεί όριο, κάθε δύναμη που μπορούμε να έχουμε για να διαχειριστούμε τέτοιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να το διαχειριστούμε, δυστυχώς. Είναι απόλυτα εκτός ελέγχου. Καίτοι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μεταναστών που φεύγουν παρολ' αυτά όταν σου έρχονται 4.000 και πλέον την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι πια θέλεις ολόκληρο στόλο", επισημαίνει ο Σπύρος Γαληνός.
"Ουσιαστικά είσαι πάνω σε ένα νησί χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς μέσα. Έχουμε αδειάσει τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Αλλά είναι προσωπική μου απόφαση ότι θα πρέπει να αδειάσει ο προϋπολογισμός για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Και για αυτούς τους ανθρώπους και για τους κατοίκους", υπογραμμίζει από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των λιμενικών και των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση, αφού κάθε μέρα υπολογίζεται ότι στο νησί του Βορείου Αιγαίου φθάνουν περισσότεροι από 2.500 μετανάστες.
Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αφού όσοι και αν φεύγουν με προορισμό τον Πειραιά, άλλοι τόσοι και περισσότεροι περνούν με δουλεμπορικά από την Τουρκία. "Η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον έξω από κάθε έλεγχο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και αποτρεπτικά για όλους αυτούς να αναπτυχθούν και στρατιωτικές δυνάμεις ως παρουσία ένστολη όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες διότι δεν επαρκεί το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας", λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Λέσβου Φώτης Γαρουφαλιάς.
Την ίδια ώρα, εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς το πρωί υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα στους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας και τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή.