Σε “αποθήκες ψυχών” κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, την ώρα που στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Άρεως συνεχίζουν να διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες.
Σε “αποθήκες ψυχών” κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, την ώρα που στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Άρεως συνεχίζουν να διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες.
Στην Κω, υπήρξε ένταση ανάμεσα στους μετανάστες που στοιβάζονται έξω από το τμήμα προκειμένου να προμηθευτούν με χαρτιά μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, με στόχο να μετακινηθούν στην Αθήνα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν σταματήσει τα συσσίτια από τις αρχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ένταση ξεκίνησε, όταν μετανάστες από το Ιράκ που βρίσκονται στην Κω εδώ και 15 ημέρες, μη γνωρίζοντας αγγλικά και αδυνατώντας να συνεννοηθούν διαμαρτυρήθηκαν. Ομοεθνής τους, με μεγάφωνο που του έδωσαν αστυνομικοί, προσπάθησε να τους εξηγήσει τη διαδικασία, ποιοι έχουν προτεραιότητα, ώστε να ηρεμήσουν.
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες είναι με τη σίτιση των μεταναστών, η οποία πλέον σταμάτησε από τους επίσημους φορείς.
“Έχει σταματήσει η αλληλεγγύη να διαθέτει το φαγητό διότι οι άνθρωποι είναι πολύ περισσότεροι κι εμείς δεν έχουμε τρόπο”, δηλώνει η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, γενική γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, διευκρινίζοντας πως τα φαγητά με τα οποία προμήθευαν τους μετανάστες μαζεύονταν από διάφορα ξενοδοχεία.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λέσβο, ένα από τα νησιά όπου καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες μετανάστες. Η εφημερίδα New York Times έκανε ένα ακόμη οδοιπορικό στην Ελλάδα και το νησί του βορειοανατολικού αιγαίου, τονίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει και άλλη μια κρίση, τη μεταναστευτική.
“Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο και στα άλλα ελληνικά νησιά έχει εκτοξευθεί σε καταστροφικό επίπεδο και το μόνο που τους περιμένει είναι η εξαθλίωση”, γράφει η δημοσιογράφος Σούζαν Ντέιλι.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισημαίνει πως το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο προς το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και όλα τα πλοία θα φεύγουν για Αθήνα γεμάτα και δε θα μπορούν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες. “Μετά τις 15 Αυγούστου θα υπάρχει τέτοιο ζήτημα στα νησιά που δεν θα μπορούμε να το διαχειριστούμε. Γιατί τα πλοία τώρα έρχονται γεμάτα και φεύγουν άδεια, οπότε υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης. Όταν θα έρχονται άδεια και θα φεύγουν γεμάτα, τότε δεν θα γίνεται”, τονίζει η κ. Χριστιάννα Καλογήρου.
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί είδε από κοντά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του ποταμιού επισκέφθηκε στους χώρους αποβίβασης, καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα βρέθηκε ήταν και αυτόπτης μάρτυρας σε μία ακόμη διάσωση προσφύγων από κλιμάκιο της Frontex και τους Έλληνες λιμενικούς.
“Η κυβέρνηση κάνει διαρκείς συσκέψεις για να αποφασίσει τι θα κάνει με το Πεδίον του Άρεως. Θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι στα νησιά μας υπάρχουν πολλά Πεδία του Άρεως. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του “Ποταμιού”.
Την ίδια ώρα στο Πεδίον του Άρεως οι πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν, κάτω από άθλιες συνθήκες, περιμένοντας τη μεταφορά τους σε έκταση στον Βοτανικό. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ ξεκίνησαν από νωρίς τις εργασίες στον Ελαιώνα και η μεταφορά των προσφύγων, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.