Η οικονομική και φορολογική αβεβαιότητα που επικρατούν στη χώρα, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, έχουν επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο.
Η οικονομική και φορολογική αβεβαιότητα που επικρατούν στη χώρα, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, έχουν επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Πολλά τουριστικά γραφεία του εξωτερικού ζητούν ολοένα και περισσότερες εγγυήσεις, ακόμη και ρήτρα χρεοκοπίας, από τους ξενοδόχους, προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, συνιστά στα μέλη του Συνδέσμου να μην υπογράφουν νέα συμβόλαια, έως ότου τερματιστεί η ασάφεια γύρω από το που θα “κλειδώσουν” οι συντελεστές ΦΠΑ.
“Η γραμμή που έχει δώσει ο ΣΕΤΕ προς κάθε τουριστική επιχείρηση είναι κανένα συμβόλαιο για το 2016, πριν ξεκαθαρίσει η μεγάλη εικόνα της συμφωνίας και δεύτερον δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι συντελεστές ΦΠΑ, δεδομένου, ότι όλα τα συμβόλαια αυτά εμπεριέχουν το ΦΠΑ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης στο MEGA.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ξένοι διοργανωτές συνεδρίων σε συμβόλαια που υπογράφουν με ξενοδοχεία, βάζουν “ρήτρα χρεοκοπίας”, επιβάλλοντας την μη καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους τους, σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας και ακύρωσης των εκδηλώσεών τους.
“Κάποιοι tour operaton έχουν διακόψει κάποιες πληρωμές που είχαν ημερομηνίες για να καταβάλουν, γιατί περίμεναν πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 12 Μαΐου και ήθελαν να δουν τι θα γίνει, αν θα πληρώσουν με δραχμή ή ευρώ”, δηλώνει στο MEGA ο Πέτρος Φεγγουδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χίου.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον τουρισμό, είναι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, για τις διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας τον Απρίλιο, που παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, στην Κω καταγράφηκε πτώση που αγγίζει το 27%, στο Ηράκλειο 7,4%, στα Χανιά κοντά στο 2%, στην Κεφαλλονιά 22,1% και στη Ζάκυνθο πτώση 4,1%. Αντίθετα, τα στοιχεία από τις διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αφού παρουσίασαν αύξηση που ξεπερνάει το 20%.
Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν περισσότερες εγγυήσεις, δεν δίνουν προκαταβολές και μάλιστα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στα συμβόλαια, τονίζει ο Θωμάς Χαλδαίος, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας.
Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι Ενώσεις Ξενοδόχων και Εστίασης των νησιών, ζητούν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ και κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είναι μια θηλιά που θα σφίγγει συνέχεια στο λαιμό μας”, τονίζει ο Γιώργος Κιούσης, εκπρόσωπος της ένωσης καταστηματαρχών εστίασης Λέσβου.