Στην κορυφή της ατζέντας των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται το Eurogroup των Βρυξελλών και το ζήτημα της Ελλάδας, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις.
Στην κορυφή της ατζέντας των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται το Eurogroup των Βρυξελλών και το ζήτημα της Ελλάδας, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις.
Στο μεταξύ πολλά διεθνή μέσα αναφέρονται στις κρίσιμες προθεσμίες που έχει μπροστά της η Αθήνα ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
"Η Ελλάδα μπροστά σε κρίσιμες προθεσμίες", έχει τίτλο το Bloomberg, κάνοντας λόγο σε δημοσίευμά του για μια κρίσιμη εβδομάδα γεμάτη από προθεσμίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να μείνει στην ευρωζώνη. "Αυτό που χρειάζεται είναι, τουλάχιστον, μια συμβολική επίδειξη της προόδου που έχει συμβεί, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στους σημερινούς ρυθμούς. Το επόμενο εμπόδιο θα έρθει μια ημέρα μετά, όταν θα κληθεί να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ".
"Ελλάδα: ελάχιστη ελπίδα για έξοδο από την κρίση στο Eurogroup", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της γαλλικής Le Figaro που υπογραμμίζει: "Οι προσπάθειες που απαιτούνται απο την Ελλάδα παραμένουν σημαντικές. Και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις τελευταίες μέρες πως μια εξεύρεση συμφωνίας δεν είναι δυνατή την Δευτέρα παρόλο που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα πιο θετικό κλίμα".
Πάντως, σε περίπτωση που η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, η εφημερίδα Bild γράφει ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. "Προϋπόθεση για ένα τρίτο πακέτο είναι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, και έπειτα από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 2,7 δισεκ. ευρώ του 2ου πακέτου διάσωσης, ένα τρίτο πακέτο θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα".
Στη δε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι οι οι πιστωτές μελετούν σενάριο παράλληλου νομίσματος. Ενδεικτικά, "σενάριο Geuro" είναι ο τίτλος της εφημερίδας που επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β, στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος".
Κατά ενός ενδεχόμενου GRexit τάσσονται οι Financial Times με άρθρο γνώμης που έχει τίτλο: "Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit", στο οποίο αναφέρεται ότι αν και τα οικονομικά της Ελλάδας είναι ένα χάλι και ο κίνδυνος χρεοκοπίας, μέσω ατυχήματος, δεν έχει ξεπεραστεί, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. "Το Grexit δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, ιδίως από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης".
Στον αντίποδα, οι Financial Times γράφουν ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της Ανάπτυξης, καθώς χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου.
"Το δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων", είναι ο τίτλος του περιοδικού Forbes. Ο αρθρογράφος του υποστηρίζει ότι καταφτάνει πλέον το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα, με δεδομένη την καταβολή της δόσης 750 εκατομμυρίων την Τρίτη στο ΔΝΤ, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι αν θέλει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις αντίθετες απ'αυτές που υποσχόταν πριν κατακτήσει την εξουσία.