Συγκλονιστικές είναι οι δραματικές αφηγήσεις των εθελοντών στη Ρόδο που έσωσαν από τον θάνατο δεκάδες μετανάστες, όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε διαλύθηκε στα βράχια, λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία του νησιού.
Συγκλονίζουν οι δραματικές αφηγήσεις των εθελοντών στη Ρόδο που έσωσαν από τον θάνατο δεκάδες μετανάστες, όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε διαλύθηκε στα βράχια, λίγα μέτρα από την κεντρική παραλία του νησιού. Μια μητέρα με το πεντάχρονο αγοράκι της και ένας άνδρας δεν κατάφεραν, δυστυχώς, να σωθούν, ενώ οι αρχές συνέλαβαν τους δύο δουλεμπόρους -που είχαν πέσει στη θάλασσα και … παρίσταναν τους μετανάστες- και τους οδήγησαν στον εισαγγελέα.
"Είναι πολύ άσχημο πράγμα. Είναι άλλο να το λές και άλλο να το ζεις. Είναι πολύ άσχημο πράγμα" λέει δακρυσμένος μιλώντας στον απεσταλμένο του MEGA στη Ρόδο Γιάννη Σωτηρόπουλο ο ιδιοκτήτης τουριστικού σκάφους Ποθητός Κοτσάνης. Όπως περιγράφει, ήταν μέσα στη θάλασσα και πήγε να πιάσει μια γυναίκα για να τη σώσει όταν διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος.
"Έπαθα σοκ! Και με κοίταγε μέσα στα μάτια. Με κοίταγε… Αυτό το βλέμμα της δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου" δηλώνει συγκινημένος.
Τη δική του συγκλονιστική μαρτυρία καταθέτει στο MEGA και ο υπαρχηγός "Σαμαριτών Ε.Σ. Ρόδου" Τάσος Δοντάς, ο οποίος περιγράφει το πώς κατάφερε να σώσει δύο γυναίκες, που μόλις τον είδαν μέσα στη θάλασσα κρεμάστηκαν πάνω του στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην επιφάνεια:
"Δυο γυναίκες με αγκάλιασαν. Βούτηξα κάτω με το ναυαγοσωστικό, όπως έχουμε εκπαιδευτεί, τις κατάφερα, λέω 'πιάστε το σωσίβιο' που είχα μαζί μου, πιάστηκαν πάνω κι έκανα εγώ την προπέλα, βαστούσαν αυτές κι εγώ τις βαστούσα. Και χτυπούσα τα πόδια για να βγούμε έξω".
"Οι δύο γυναίκες με κοιτούσαν στα μάτια και δεν μιλούσαν. Απλώς με έπιασαν, με έβλεπαν σαν σωσίβιο.." δηλώνει κι εκείνος συγκινημένος, ενώ -όπως λέει- αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι " το πρόσωπο ενός παιδιού, η φτασούλα του, της απόγνωσης, 'τι θα γίνω εγώ τώρα…' ".
Ο λοχίας ΕΠΟΠ Αντώνης Ντεληγιώργης βούτηξε στα νερά κι έσωσε 20 μετανάστες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα έγκυο στον ένατο μήνα. "Εκείνη τη στιγμή που την είδα έγκυο, την έβγαλα προς τα εκεί, αλλά δεν μπορούσα μόνος μου, ζήτησα βοήθεια, τους είπα 'είναι έγκυος!' " διηγείται ο λοχίας-ήρωας, η εικόνα του οποίου να μεταφέρει μια ημιλιπόθυμη γυναίκα στην πλάτη του κάνει τον γύρο του κόσμου.
"Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω είιναι με ένα κοριτσάκι που το βάλαμε στη βάρκα νεκρό και το επανέφεραν στη ζωή δύο άνδρες του Λιμενικού. Αυτό θα μου μείνει αξέχαστο" λέει ο Γιώργος Δραμουντάνης, γραμματέας εθελοντικής ομάδας.
Σχεδόν με λυγμούς περιέγραψε στο ΜΕGA ο μηχανικός ρυμουλκού Μανώλης Σταυρής τη στιγμή που η μητέρα του μικρού παιδιού -που και οι δύο σώθηκαν από τα χέρια του- έβγαλε ένα φυλαχτό από το παιδί της και του το έδωσε.
"Αυτό το μωρουδάκι το βλέπω και της φεύγει από τα χέρια της μαμάς και πηγαίνει σε πέντε μέτρα βάθος, δίνω βουτιά και το πιάνω, το πάω στην κουλούρα, πιάνει και η μάνα πάνω μου και τους βγάζω έξω" λέει για τη στιγμή της διάσωσης και προσθέτει με δάκρυα στα μάτια: "Πάω το πρωί να τους πάω γλυκά στο Λιμενικό. Και έβγαλε αυτό το φυλαχτό πάνω από το παιδάκι και μου το έδωσε…".
Το ίδιο συγκλονιστικές είναι και οι αφηγήσεις των προσφύγων, ο καθένας από τους οποίους "κουβαλά" και μια δραματική ιστορία. Πολλοί από αυτούς, άνθρωποι μορφωμένοι, με πτυχία, με δουλειές και μια κανονική ζωή πίσω στη χώρα τους, που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και επιβιβάστηκαν σε σαπιοκάραβα, με μοναδική ελπίδα να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, θέλουν να φύγουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να βρουν φίλους και συγγενείς που έχουν ήδη πάει εκεί.
"Είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, πήγα στο Ντουμπάι και έμεινα τρεις μήνες, αλλά έληξε η βίζα μου. Πήγα στην Τουρκία, αλλά δεν μπορούσα να μείνω άλλο. Δεν έχω άλλον τρόπο" λέει ο Σύρος πρόσφυγας Μοχάμεντ Σουρμελάχ.
Ο 26χρονος Μοχάμεντ Ρασίντ σπούδασε στο Χαλέπι της Συρίας και ονειρεύεται να ζήσει στη Γερμανία. Όταν είδε το ξύλινο ιστιοφόρο να τσακίζεται στα βράχια, σκέφτηκε ότι όλα του τα όνειρα, αλλά και η ίδια του η ζωή θα τελειώσουν εκεί. "Δεν πίστευα ότι θα φτάσω εδώ ζωντανός. Το σκάφος ήταν πάρα πολύ παλιό και ο κόσμος που ήταν μέσα δεν ήταν ο αριθμός γι' αυτό το σκάφος. Ήταν πάρα πολλοί και επειδή είχε κύματα χτύπησε στα βράχια και έγινε αυτό ".
Οι διασωθέντες πέρασαν τη νύχτα στην αυλή και τους διαδρόμους του λιμεναρχείου και κάποιοι στο νοσοκομείο του νησιού.
Την ίδια ώρα, το κύμα των προσφύγων που προσπαθεί να φτάσει στην Ελλάδα, δεν έχει τέλος. Από χθες το πρωί, το Λιμενικό διέσωσε περίπου 800 μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου:
Στη Λέσβο 349
Στις Οινούσσες 114
Στη Χιο 61
Στη Σάμο 128
Στο Φαρμακονήσι 39
Στη Λέρο 50
Στο Αγαθονήσι 42
Στον Αη Στράτη 37 και
Στη Σύμη 18.
Το τελευταίο 24ωρο στη μεσόγειο έχουν διασωθεί σε έξι επιχειρήσεις 1.100 μετανάστες. Σύμφωνα πάντως με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 1.750 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές της χρονιάς, οι 1.300 τον Απρίλιο, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, όταν από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τις 20 Απριλίου είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι μεταναστών. Ο Οργανισμός, μάλιστα, εκφράζει φόβους για 30.000 θύματα.