Χωρίς προηγούμενο είναι η τραγωδία που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα όταν έ να δουλεμπορικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους βυθίστηκε μεταξύ Μάλτας και Λιβύης παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες από αυτές.
Χωρίς προηγούμενο είναι η τραγωδία που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα όταν έ να δουλεμπορικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους βυθίστηκε μεταξύ Μάλτας και Λιβύης παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες από αυτές.
Οι άτυχοι μετανάστες περίπου 700 τον αριθμό είχαν ξεκινήσει το πιθανότερο από τις ακτές της Λιβύης ή της Αιγύπτου με προορισμό την Ευρώπη και όνειρο μια καλύτερη ζωή μακριά από τους πολέμους και τις εμφύλιες συγκρούσεις που μαστίζουν τις πατρίδες τους.
Όμως ο θάνατος καραδοκούσε στη Μεσόγειο και όταν ένα εμπορικό πλοίο πλησίασε για να τους σώσει, εκείνοι μετακινήθηκαν στη μια πλευρά του πλοιαρίου με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογύρισει και να βυθιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής ακτοφυλακής το σκάφος έπλεε 60 ναυτικά μίλια από τη Λιβύη και πλησίαζε στο κανάλι της Σικελίας.
Το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο "King Jacob" πλησίασε το αλιευτικό μήκους 20 έως 30 μέτρων ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα οι μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα σχεδόν ανήμποροι να αντιδράσουν. "Τη στιγμή που πλησίασε το φορτηγό πλοίο που άλλαξε πορεία και πήγε στο σημείο για να τους βοηθήσει, πάνω στο αλιευτικό που ήταν καταφορτο από άτομα, σε απίστευτο βαθμό, τα άτομα μετακινήθηκαν για να σωθούν. Αλλά από το βάρος το σκάφος αμέσως αναποδογύρισε και τα άτομα κατέληξαν στο νερό, με το πλοιάριο από πάνω τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Καρλότα Σάμι.
Παραπλέοντα σκάφη που πλησίαζαν για να παραλάβουν και εκείνα ορισμένους από τους μετανάστες κατάφεραν να διασώσουν περίπου 50 από τους ναυαγούς. Λίγο αργότερα τα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής αναζητούσαν επιζώντες ανάμεσα στις σορούς που επέπλεαν.
Οι επιζώντες μεταφέρονται από την ιταλική ακτοφυλακή στην Κατάνη της Σικελίας. Πριν από μερικές ημέρες ακόμη 400 άνθρωποι πνίγηκαν σε ένα άλλο ναυάγιο δουλεμπορικού μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Πάνω από 11.000 παράνομοι μετανάστες διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αποβιβάσθηκαν στα λιμάνια της Σικελίας. Όμως και πέρυσι ο απολογισμός ήταν τραγικός καθώς 3.200 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο επιχειρώντας να γλυτώσουν από τον πόλεμο.