Από τα πρώτα θέματα στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι οι εκλογές στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους, τα ρεπορτάζ και τα σχόλια αναφέρονται στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής των εκλογών και αναλύουν τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, με δεδομένες τις θέσεις που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Από τα πρώτα θέματα στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι οι εκλογές στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους, τα ρεπορτάζ και τα σχόλια αναφέρονται στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής των εκλογών και αναλύουν τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, με δεδομένες τις θέσεις που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι "άνεμοι πολιτικής αλλαγής πνέουν πάνω από την κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, αλλά ένας οικονομικός ανεμοστρόβιλος ίσως παραμονεύει στη γωνία".
"Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές για το οικονομικό της μέλλον. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι να μείνουν στην ίδια πορεία;" αναφέρει δημοσιογράφος του αμερικανικού CNN.
Η παρουσιάστρια του βρετανικού BBC σημειώνει ότι "οι χρηματαγορές είχαν μετά βίας χρόνο να γιορτάσουν τα νέα της Πέμπτης για το τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης απ' την ΕΚΤ πριν η προσοχή τους στραφεί και πάλι στην Ελλάδα η οποία απειλεί να βυθίσει ξανά την Ευρωζώνη σε κρίση".
To επίσης βρετανικό SkyNews περιγράφει με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ ο ανταποκριτής του σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες για κυβέρνηση συνεργασίας, σημειώνοντας:
"Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν αρκετά μικρότερα κόμματα που είναι πιθανό να συγκεντρώσουν το 3%. Αυτό μπορεί να ψαλιδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας και γι' αυτό (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να μπορέσει να κυβερνήσει. Αυτό ενδέχεται να εξασθενήσει την κεντρική πρόταση του Τσίπρα, η οποία είναι να σκίσει τα μνημόνια λιτότητας που υπογράφηκαν με την τρόικα. Μπορεί να είναι ένας πολιτικός και οικονομικός σεισμός αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία την Κυριακή".
Η βρετανική εφημερίδα "Independent" γράφει: "Εκλογές στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μεγαλώνουν οι φόβοι ότι μια νίκη θα οδηγήσει σε καταστροφική έξοδο από την Ευρώπη".
Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι "ο Ντράγκι στριμώχνει στη γωνία τον Έλληνα υποψήφιο που είναι κατά της λιτότητας, συνδέοντας το πρόγραμμα με την καλή συμπεριφορα" και σημειώνει ότι: "Η απόφαση της ΕΚΤ κλειδώvει την Ελλάδα έξω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα πολιτικής που έχουν τεθεί με τις εκλογές.
"Αυτό είναι ένα 'καρότο' για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα", δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch.
Ο ανταποκριτής από το δελτίο της ιταλικής τηλεόρασης RAI UNO μεταδίδει: "Την Κυριακή περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές, για το αποτέλεσμα των οποίων υπάρχει ανυπομονησία και στο εξωτερικό. Kουρασμένοι από τη λιτότητα που έχει πλήξει όλον τον πληθυσμό, με μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τον συντηρητικό πρωθυπουργό Σαμαρά και να δώσουν την εξουσία στον Τσίπρα".
Στο μεταξύ, με επιστολή στους "Financial Times", 18 επιφανείς οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γιόζεφ Στίγκλιτς και ο Χρήστος Πισαρίδης, τονίζουν ότι "η Ευρώπη θα ωφεληθεί εάν δώσει στην Ελλάδα μια νέα αρχή" και ζητούν να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος, "ανακούφιση του χρέους" και κεφάλαια για επενδύσεις.