Κορυφώνονται σήμερα με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που διεξάγονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας.
Κορυφώνονται σήμερα με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που διεξάγονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έχουν κλείσει από τις 14:00 περίπου και θα ακολουθήσει η πορεία στις 15:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Κλειστός είναι από τις 12 ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο και από τις 14:00 κλείνουν οι σταθμοί: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.
Το μεσημέρι κατέθεσαν στεφάνι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο αργότερα η Ρένα Δούρου κατέθεσε γαρύφαλλα.
"Ψωμί, άποροι, άστεγοι, αυτόχειρες 6.000. Παιδεία, παραπαιδεία, ημιμάθεια, μόρια αντί για μισθούς στους εκπαιδευτικούς. Ελευθερία, αστυνομοκρατία, καταστολή, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ τις κερδίσαμε, πρέπει να τις διεκδικούμε μονίμως", είπε.
Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, στεφάνι κατέθεσε το πρωί και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου αλλά και αντιπροσωπεία του υπουργείου Παιδείας.
Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου, Περικλή Μήτκα να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από το μνημείο και δεν άφησαν τον πρύτανη να πλησιάσει. Ο πρύτανης άφησε το στεφάνι μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου και με την αποχώρησή του οι φοιτητές το πέταξαν στα σκουπίδια.
Αργότερα το μεσημέρι φώναξαν συνθήματα και σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονία, ενώ ο πρύτανης έκανε δηλώσεις μετά την κατάθεση στεφάνου και παράλληλα κατά την αποχώρησή του ορισμένοι του επιτέθηκαν φραστικά επειδή την προηγούμενη εβδομάδα δεν επέτρεψε να γίνει η συνέλευση φοιτητών σε χώρο του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Ζαπράνης αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά το οποίο οι φοιτητές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του ΑΠΘ να καταθέσει στεφάνι λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει "με ποιο σκεπτικό μπορεί να γίνεται μια τέτοια πράξη" και ότι "το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους, ανήκει στους φοιτητές, ανήκει στην κοινωνία, στην ελληνική κοινωνία, είναι ένα σύμβολο για όλους μας, από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του".
Σε λίγη ώρα θα διακοπεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ενώ στις 17:00 και στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί τα καλέσματα μπροστά από το ίδρυμα για να ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.
Πορεία προς τιμήν της επετείου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και το απόγευμα θα γίνουν άλλες δυο πορείες που θα περάσουν από το σημείο της δολοφονίας του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα.
Συνολικά 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτα μέτρα της τροχαίας με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ενώ για την πορεία θα παραμείνει κλειστό το κομμάτι του κέντρου που περικλείεται από την λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας ενώ κλειστές θα είναι οι παράλληλες και οι κάθετες οδοί.
Σε μήνυμά του για το Πολυτεχνείο ο Κάρολος Παπούλιας κάνει λόγι για "μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου", γιατί "όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία".
Στη σημασία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης γύρω από το Πολυτεχνείο αναφέρονται στα μηνύματα τους τα πολιτικά κόμματα.