Ένα μεγάλο ιστορικό βήμα έκανε η ανθρωπότητα για την κατάκτηση του διαστήματος όταν η ρομποτική συσκευή Philae, επτά ώρες μετά την αποσύνδεσή της απ' το μητρικό διαστημικό σκάφος Rosetta, προσεδαφίστηκε στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη που κινείτο με ταχύτητα περίπου 45.000 χιλιομέτρων την ώρα, 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τη Γη.
Ένα μεγάλο ιστορικό βήμα έκανε η ανθρωπότητα για την κατάκτηση του διαστήματος όταν η ρομποτική συσκευή Philae, επτά ώρες μετά την αποσύνδεσή της απ' το μητρικό διαστημικό σκάφος Rosetta, προσεδαφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην παγωμένη επιφάνεια του κομήτη που κινείτο με ταχύτητα περίπου 45.000 χιλιομέτρων την ώρα, 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τη Γη.
Από τα πρώτα λεπτά της καθόδου η ρομποτική συσκευή με βάρος εκατό κιλών και μέγεθος πλυντηρίου άρχισε να στέλνει φωτογραφίες του μητρικού σκάφους.
"Είμαστε εκεί λοιπόν και το Philae μας μιλάει. Το πρώτο που μας είπε είναι ότι εκτοξεύτηκαν τα άγκιστρα και τα όργανα προσεδάφισης είναι στη θέση τους στην επιφάνεια του κομήτη. Το Philae επικοινωνεί" δήλωσε λίγο αργότερα ο Ζαν Ζακ Νταρντεν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
"Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι προϊόν γήινης νοημοσύνης. Και αυτό κάνει τη διαφορά" είπε ο Πάολο Φερι, επικεφαλής της αποστολής Rosetta.
Η προσεδάφιση έγινε παρά το πρόβλημα που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στους προωστήρες του Philae, που θα ανέκοπταν την κάθοδό του προς την επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ Γκερασιμένκο, γνωστού και ως 67 Π.
Η Rosetta κυνηγά περίπου 10 χρόνια τον κομήτη, που κινείται με ταχύτητα άνω των 45.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε περισσότερα από 6,5 δισ. χιλιόμετρα και πέντε φορές γύρω απ' τον ήλιο μέχρι να προσεγγίσει τον περασμένο Αύγουστο το στόχο του.
Στην ερευνητική αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος μετέχουν 17 χώρες, ενώ το κόστος της ανέρχεται στο ένα 1,4 δισ ευρώ. Για τον επόμενο χρόνο το σκάφος ρομπότ και η Rosetta θα συνεχίζουν τις μετρήσεις στον κομήτη μέχρι να καταστραφούν όταν πλησιάσει στον ήλιο.
Στόχος των επιστημόνων είναι να προσδιορίσουν από τι είναι φτιαγμένος ο κομήτης, να ανακαλύψουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό της Γης και να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό και τις χημικές ουσίες, κλειδιά για τη γέννηση της ζωής στον πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Λίγη ώρα μετά την προσεδάφιση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε, με μήνυμα στο twitter, ότι το σύστημα με το οποίο η ρομποτική συσκευή Philae θα αγκιστρωνόταν στην επιφάνεια του κομήτη δεν πυροδοτήθηκε. Προς το παρόν η συσκευή είναι σε σταθερό σημείο, αλλά μπορεί να περάσουν ώρες και ημέρες μέχρι να γίνει γνωστό πόσο καιρό θα αντέξει εκεί. Η Διαστημική Υπηρεσία λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν να εγγυηθούν ότι η ρομποτική συσκευή Philae θα μείνει σταθερή στην επιφάνεια του κομήτη για να συνεχίσει τη συλλογή πληροφοριών.