Για ολική καταστροφή μιλούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης αναφερόμενοι στο ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από την ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Βέροια το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ οι ελληνικές νταλίκες επιστρέφουν ήδη με γεμάτα τα φορτία τους.
Για ολική καταστροφή μιλούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης αναφερόμενοι στο ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από την ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Βέροια το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ οι ελληνικές νταλίκες επιστρέφουν ήδη με γεμάτα τα φορτία τους.
Ως μοναδική λύση προέκριναν την βιολογική καταστροφή όλων των ποσοτήτων που είναι αποθηκευμένα στα ψυγεία αλλά και όλων των ροδάκινων που βρίσκονται στα χωράφια, με το κόστος τόσο της καταστροφής όσο και των αποζημιώσεων να βαρύνει την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως υποστηρίζουν, τα ροδάκινα αυτά δεν μπορούν να διατεθούν ούτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα -αφού είναι ευπαθή προϊόντα και θα απαιτούντο τεράστια ψυγεία- ούτε όμως και να γίνουν χυμός αφού οι τιμές στις οποίες θα δίνονταν θα διαμορφώνονταν μόλις στα 5 λεπτά το κιλό, πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει με κάθε μέσο ώστε να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα και τη Δευτέρα το απόγευμα έχουν συγκαλέσει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας.
Οι παραγωγοί αποφάσισαν ακόμη τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλιας, ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες ενώ την ερχόμενη Πέμπτη εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην ΕΕ για να εξετάσουν τις επιπτώσεις.
Συμφωνα με το Αssociated Press, στην Ευρώπη, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι η Γερμανία, με εξαγωγές προς τη Ρωσία που φτάνουν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, η Πολωνία με επίσης 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η Γαλλία με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Πολωνία που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή μήλων στην Ευρώπη εξάγει πάνω από τα μισά στη Ρωσία. Οικονομικό πλήγμα θα δεχτούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Φιλανδία.
Την Τρίτη έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνη.
Μόνο για το νομό Ημαθίας υπολογίζεται ότι οι αδιάθετες ποσότητες ροδακίνων ξεπερνούν τους 9.000 τόνους, πάνω από το 50% των οποίων θα απορροφούσε η ρωσική αγορά.
Σημειώνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η ζημιά θα μεγαλώσει καθώς ακολουθούν άλλα προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, μήλα και ακτινίδια, οι μεγαλύτερες ποσότητες των οποίων θα διακινούντο επίσης στη ρωσική αγορά.
"Bλέπουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί ουσιαστικά σε καταστροφή την πρωτογενή παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, αλλά και παράλληλα αποτελεί και μια ανήθικη στάση της Ελλάδος απέναντι σε μία σύμμαχο και φίλη χώρα. Θέλω να σας πω ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι με αυτή την πολιτική", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πάνος Καμμένος.