Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή, προβλέπει η προωθούμενη βελτίωση το νόμου για την αξιολόγηση.
Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή, προβλέπει η προωθούμενη βελτίωση το νόμου για την αξιολόγηση.
Συν τοις άλλοις, θα προβλέπονται μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15% που θα βαθμολογούνται κάτω από την βάση. Αυτοί θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, να αλλάζουν προσωρινά αντικείμενο, αλλά και να μετακινούνται εκούσια εντός υπηρεσίας η σε διαφορετικό κλάδο.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να δοθεί διακριτική ευχέρεια στους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης να προβούν στον επιμερισμό ποσοστών σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ακόμα και Δήμων στο σύνολό τους – κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες αδικηθούν προσοντούχοι υπάλληλοι.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θεσπιστεί ένα σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων που θα συμβάλει στην εμπέδωση της νοοτροπίας της αξιολόγησης στο Δημόσιο, όπως πχ να προβλέπεται ότι όποιος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση δεν θα μπορεί στο μέλλον να ζητήσει μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη ούτε να διεκδικήσει θέση ευθύνης.
Οι βελτιώσεις, ωστόσο, δεν πείθουν τους δημοσίους υπαλλήλους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενώ συνεχίζουν την συγκέντρωση των υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση που έχουν ξεπεράσει τις 110.000. Ο πυρήνας του νόμου, ωστόσο, δεν αλλάζει και η πρόβλεψη ότι 15% των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα θα "παίρνει κάτω από την βάση" παραμένει.
Παράλληλα, προχωρά ο προγραμματισμός για τις 6.500 απολύσεις που βάσει μνημονίου θα γίνουν ως το τέλος της χρονιάς. Μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γίνεται προσπάθεια οι απολύσεις αυτές να καλυφθούν από τους επίορκους, τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά, αυτούς που μονιμοποιήθηκαν παράνομα, και αυτούς που παρέμειαν στο Δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η σύμβασή τους έχει λήξει, κάτι που έχει δρομολογήσει ήδη τους τελευταίους 13 μήνες ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο, από τις αρχές του 2013 μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.