Μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου εξιχνίασε η οικονομική αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου εξιχνίασε η οικονομική αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Κύκλωμα χορηγούσε έναντι αδράς αμοιβής, χιλιάδες πλαστές εγγυητικές επιστολές σε εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τις κατέθεταν σε φορεις του δημοσιου, προκειμένου να εκταμιευσουν μεγαλα χρηματικά ποσά για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, ενώ συνολικά κατηγορούνται 17 άτομα.
Η μεγάλη κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν πριν απο περίπου 6 μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσαν οτι επενδυτές είχαν καταθέσει μη έγκυρες, ακόμα και πλαστές εγγυητικές επιστολές οι οποίες υποτίθεται, ότι είχαν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού.
Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, απευθύνθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα για να του αναφέρει διάφορα περιστατικά προσκόμισης πλαστών και μη έγκυρων εγγυητικών επιστολών από επενδυτές ενταγμένους στον αναπτυξιακό νόμο. Πρόσθεσε ότι οργανωμένο κύκλωμα προσπάθησε να εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από τον αναπτυξιακό νόμο στηριζόμενο σε αυτές τις επιστολές.
Η οδηγία της Οικονομικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν να καθυστερήσουν τους επενδυτές με τις πλαστές εγγυητικές, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για να εξαρθρώσει το κύκλωμα.
Ενδεικτικά, απο την εως τώρα έρευνα προέκυψε οτι μόνο η μια απο τις 3 εταιρείες που εμπλέκονται, εισέπραξε αμοιβές για την κατάρτιση και προμήθεια των μαϊμού εγγυητικών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.
Μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης το κύκλωμα είχε καταθέσει πλαστές εγγυητικές ύψους 18 εκατ. ευρώ για να εκταμιεύσει υπερπολλαπλάσια χρήματα, είτε απο τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από κοινοτικά κονδύλια.
Αυτή η είσπραξη δεν έγινε ποτέ, όμως οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εαν οι επιτήδειοι είχαν εκταμιεύσει χρήματα από άλλους φορείς.