Σήμα κινδύνου για την αύξηση του σχολικού εκφοβισμού εξέπεμψαν Έλληνες και ξένοι ερευνητές. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Σοκάρουν οι καταγγελίες των παιδιών
Σήμα κινδύνου για την αύξηση του σχολικού εκφοβισμού εξέπεμψαν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, στο διήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο, που ξεκίνησε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Στην πραγματικότητα το 85-90% των μαθητών που υφίστανται εκφοβισμό στο διαδίκτυο, υφίστανται εκφοβισμό και με παραδοσιακούς τρόπους" δήλωσε ο Νταν Ολβιους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας.
Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε Γυμνάσια και Λύκεια έξι ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η έρευνα έδειξε ότι 1 στους 3 μαθητές έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και 1 στους 2 γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση, με ποσοστό 31,98%, με πρώτη τη Λιθουανία, με 51,65%, δεύτερη την Εσθονία, με 50,20%, τρίτη τη Βουλγαρία, με 34,66%, πέμπτη την Λετονία, με 25,21% και έκτη την Ιταλία με 15,09%.
Τον περασμένο χρόνο το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 500 κλήσεις για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Οι καταγγελίες προκαλούν σοκ. Ένας 12χρονος βίωνε καθημερινά απειλές από μεγαλύτερα παιδιά, ότι αν δεν τους δώσει χρήματα θα τον χτυπήσουν μπροστά σε όλους. Σε έναν 16χρονο, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του κατέβαζαν τα παντελόνια για να αποδείξουν σε όλους "ότι δεν αξίζει σαν άντρας". Έφηβος, παιδί μεταναστών, έκανε αποπειρα αυτοκτονίας καθώς οι συμμαθητές του, τον χλεύαζαν συνεχώς για την καταγωγή του.
"Δεν είναι μια καρπαζιά πλέον, είναι πολύ περισσότερο, είναι μια αυτοκτονία εφήβων. Είναι παιδιά που είναι πολύ ευαίσθητα και που ο λόγος που φθάνουν σε αυτές τις διαδικασίες είναι γιατί έχουν πιεστεί και από το σπίτι" επισημαίνει ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος.