Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι από σπίτια και καταστήματα στους δρόμους πόλεων της Τουρκίας, όπου ακούγονταν μόνο κραυγές και ήχοι από τα τζάμια που έσπαζαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ το μεσημέρι.
Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι από σπίτια και καταστήματα στους δρόμους πόλεων της Τουρκίας, όπου ακούγονταν μόνο κραυγές και ήχοι από τα τζάμια που έσπαζαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ το μεσημέρι. Σε ορισμένα σημεία έπεσαν κομμάτια από στέγες σπιτιών, τα οποία από θαύμα δεν καταπλάκωσαν τους ανθρώπους που έτρεχαν.
Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και στα παράλια της Τουρκίας. Σε πολλά σπίτια εμφανίστηκαν ρωγμές ενώ κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον πανικό και τον τρόμο που έζησαν οι πολίτες καθώς οι καφετέριες άδειασαν, σπουδαστές αποχώρησαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και σε καταστήματα έπεφταν αντικείμενα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, οι τραυματίες μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες είχαν φθάσει τους 266, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τραυματίσθηκαν πηδώντας από μπαλκόνια και παράθυρα την ώρα του σεισμού.
Το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης ήταν 6,5 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Όμως το Αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο ανεβάζουν τα Ρίχτερ στα 6,9. Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στην Τουρκία από τα Δαρδανέλια έως και τη Σμύρνη.
Στη Λήμνο τμήμα της ψευδοροφής στο αεροδρόμιο έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια Αγγλίδα τουρίστρια, ενώ στο χωριό Κορνός, μια μητέρα και το παιδί της χτύπησαν ελαφρά στην προσπάθεια τους να βγουν από το σπίτι τους που σείονταν.
Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε το νησί, όμως σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές. Απόψε φθάνουν στο νησί 14 μηχανικοί και θα αρχίσουν αμέσως τους ελέγχους στα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποδομές του νησιού δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Ανάλογη είναι και η εικόνα και στην Σαμοθράκη, ενώ στο χορό των Ρίχτερ χόρεψαν και πόλεις της βόρειας Ελλάδας όπως οι Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς παρατηρούν τη μετασεισμική ακολουθία που μέχρι τώρα εξελίσσεται ομαλά, δίνοντας ισχυρούς μετασεισμούς, της τάξης των 4,7 αλλά και των 5 Ρίχτερ, χωρίς να αποκλείουν και μεγαλύτερους, για αυτό και συνιστούν στους κατοίκους των νησιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν υπάρχουν ρωγμές στα σπίτια.
Η επιφυλακτικότητα των επιστημόνων σχετίζεται κυρίως με το σημείο του σεισμού, καθώς είναι στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας που ξεκινά από τα βάθη της Τουρκίας, και αφού διασχίζει όλο το βόρειο τμήμα της γειτονικής χώρας, διακλάδωση που φτάνει στο βορειανατολικό Αιγαίο. Στο παρελθόν είχε δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, όπως ο σεισμός της Νικομήδειας το 1999 που έφτασε τα 7,1 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σεισμοί από αυτό το ρήγμα είναι επιφανειακοί και έχουν κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη διάρκεια αλλά και την ταλάντωση.
Για καλή σεισμική ακολουθία, μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γερ. Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος είχε δημοσιεύσει σε ξένα επιστημονικά έντυπα από το Νοέμβριο, ότι επίκειται σεισμός 7 Ρίχτερ στην περιοχή που χτύπησε σήμερα ο Εγκέλαδος.
Τις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος επισκέφθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, και όπως ο ίδιος διαπίστωσε μικροζημιές σημειώθηκαν μόνο σε παλαιά κτίρια.
Η Λήμνος άντεξε, δήλωσε στο MEGA ο δήμαρχος Λήμνου Αντ. Χατζηδιαμαντής και σημείωσε πως στο νησί περίπου 15 κτίρια υπέστησαν ζημιές ενώ ήδη έχουν φροντίσει για τους ανθρώπους που θα μείνουν εκτός των σπιτιών τους. Μεγάλες φθορές έχουν υποστεί εκθέματα του μουσείου της Λήμνου, επεσήμανε.
Για δύσκολο και περίπλοκο σεισμό, έκανε λόγο ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA καθώς έσπασε όπως είπε ένα κομμάτι ανάμεσα από Σαμοθράκη και Λήμνου, στο ρήγμα της Ανατολίας, όπως είπε. Και γι' αυτό τα διεθνή γεωλογικά ινστιτούτα δίνουν μεγαλύτερα Ρίχτερ. Ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο καταλήγει στις βόρειες Σποράδες, Σκιάθο και Σκόπελο, στον ελλαδικό χώρο. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η πλειοψηφία των σεισμών από την περιοχή έχει περιορισμένες συνέπειες, επεσήμανε.
Και ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA έκανε λόγο για υψηλή σεισμικότητα της περιοχής και πως ο κρατικός μηχανισμός είναι "σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας και μέτρων πρόληψης".