Ολοένα και πιο έκρυθμη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στην Ανατολική Ουκρανία, με τον στρατό να δηλώνει ηχηρά την παρουσία του, την ώρα που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν το ένα κυβερνητικό κτίριο μετά το άλλο. Τετραμερής συνάντηση για διπλωματική λύση αύριο στη Γενεύη, με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων.
Ολοένα και πιο έκρυθμη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στην Ανατολική Ουκρανία. Ο στρατός του Κιέβου έχει δημιουργήσει προγεφύρωμα στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ, μετά τη χθεσινή ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησε.
Μετά την απώθηση των περίπου 30 ένοπλων Ρωσόφωνων καταληψιών από το αεροδρόμιο, έπειτα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών και με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων, από το πρωί καταγράφεται στην περιοχή έντονη στρατιωτική δραστηριότητα, σε μια προφανή επίδειξη δύναμεις.
Ωστόσο, απέναντι στον ουκρανικό στρατό έχουν βρεθεί απλοί κάτοικοι της περιοχής, την ώρα που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν το ένα κυβερνητικό κτίριο μετά το άλλο σε τουλάχιστον 10 πόλεις. Χαρακτηριστικό του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι Ουκρανοί στρατιώτες αυτομόλησαν στους φιλορώσους.
Έξι ουκρανικά τεθωρακισμένα κινήθηκαν προς τα μπλόκα του Σλαβιάνσκ, πέρασαν με το μέρος των εξεγερμένων και φτάνοντας στο υπό κατάληψη δημαρχείο ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Αρχικά το Κίεβο μιλούσε για κίνηση τακτικής του ουκρανικού στρατού για να μπερδέψει τους αυτονομιστές, αλλά το απόγευμα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα πληρώματα των τεθωρακισμένων αυτομόλησαν και πέρασαν στο πλευρό των Ρωσόφωνων, που τους υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς.
Κίεβο και Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις, ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι στα μπλόκα συμμετέχουν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ανατολικών συνόρων των χωρών-μελών, από τη Βαλτική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, και μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η αυριανή τετραμερής συνάντηση για διπλωματική λύση στη Γενεύη, με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων.
Από την πλευρά της, η Μόσχα καταγγέλλει διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ότι έχει στηθεί διεθνώς "μπετονένιο τείχος" λογοκρισίας για τις ρωσικές θέσεις.
Ο Πούτιν στέλνει αύριο στη Γενεύη τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μόνο και μόνο γιατί η διάσκεψη είναι τετραμερής και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην Αν. Ουκρανία. Ο Λαβρόφ αναμένεται να επαναλάβει τη ρωσική θέση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου είναι παράνομη και δεν εκπροσωπεί πλέον ούτε το σύνολο των διαδηλωτών του Μεϊντάν που την έφεραν στην εξουσία και ότι χωρίς συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των Ρωσόφωνων των νοτιοαναταλικών επαρχιών δεν υπάρχει λύση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε χθες αργά με την Άγκελα Μέρκελ και τον γ.γ. του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου.
Για τη Γενεύη αναχώρησε ήδη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα καθώς θεωρούν ότι η Μόσχα στέλνει περίεργα μηνύματα, αφού ενώ οι Ρώσοι λένε πως υποστηρίζουν τη διπλωματική λύση, την ίδια στιγμή συμμετέχουν -κατά την Ουάσιγκτον- σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.
Το μήνυμα που μεταφέρει ο Κέρι στον Λαβρόφ είναι ότι αν αποτύχει η διπλωματία, η Ρωσία θα υποστεί περισσότερες κυρώσεις που θα αγγίξουν την καρδιά της οικονομίας της.
Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις είναι έτοιμες σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί ο διάλογος και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τη στρατιωτική λύση.