Προβληματισμένος για το ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις του για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, που με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης καλεί την διεθνή κοινότητα να εμπλακεί σε αυτήν διατυμπανίζοντας την εκτίμηση ότι όλες οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει κανόνες διεθνούς δικαίου.
Προβληματισμένος για το ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις του για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, που με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης καλεί την διεθνή κοινότητα να εμπλακεί σε αυτήν διατυμπανίζοντας την εκτίμηση ότι όλες οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει κανόνες διεθνούς δικαίου.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει έναν διαφορετικό κύκλο δικηγόρων δίπλα του με διαφορετικές ερμηνείες αλλά "όλα αυτά δεν ξεγελούν κανέναν".
Σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει προγραμματίσει εκλογές τον Μάιο, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επενδύσει ώστε οι εκλογές αυτές να είναι νόμιμες και ισχυρές και επισήμανε ότι υπάρχει μια ακόμα ευκαιρία για την Ρωσία ώστε να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα και να επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα προέκυψαν για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην Κριμαία και αλλού στην Ουκρανία.
Είπε ότι με εντολή του έφθασε στο Κίεβο ο κ. Κέρι για να εκφράσει την υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας κομίζοντας στη νέα ηγεσία την υπόσχεση για δανειακές εγγυήσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ώστε να πληρωθούν οι δόσεις δανείων προς την Ρωσία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άφησε λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος πήρε μια ανάσα και είναι σε φάση προβληματισμού για το τι συνέβη. Χθες, ο κ. Ομπάμα συμμετείχε σε τρίωρη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, την στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να απομονώσουν τη Ρωσία. Έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, αλλά αποκλείστηκε κάθε περίπτωση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Ουκρανίας, μετέδωσε από τις ΗΠΑ ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Τα περισσότερα αντίποινα που συζητήθηκαν θεωρούνται μάλιστα ανώδυνα για τον κ. Πούτιν αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δέχθηκε εισήγηση για να παγώσουν λογαριασμοί ανώτερων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων.
Βερολίνο: Θα προχωρήσει η διπλωματία
Πολύ προσεκτικά μηνύματα αισιοδοξίας ότι θα προχωρήσει η διπλωματική προσπάθεια που έχει λάβει το Βερολίνο, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης η γερμανική κυβέρνηση μετά και την σημερινή συνέντευξη Πούτιν.
Όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αύριο θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι των Ευρωπαίων με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τζόν Κέρι τενώ γίνονται προσπάθειες για να συμμετέχει η νέα ουκρανική κυβέρνηση.
Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό ποια θα είναι η σύνθεση όσων συμμετέχουν αλλά και το εάν ακόμη θα πραγματοποιηθεί. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, κ. Στάινμαγερ ερωτώμενος για τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον στο Βερολίνο για μέτρα κατά της Μόσχας εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας "τα νεύρα είναι έτοιμα να σπάσουν, στην Ουκρανία υπάρχει μια πολύ τεταμένη κατάσταση, στην ανατολική Ουκρανία έχουν παραταχθεί ένοπλες ομάδες, η μια απέναντι στην άλλη".
Πρόσθεσε ότι "αρκεί μια παρεξήγηση, ένα λάθος και η βία θα ξεσπάσει". "Πρέπει να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις", συμπλήρωσε.
Σχετικά με τον έντονο διπλωματικό ρόλο που παίζει η Γερμανία, από το περιβάλλον της κα Μέρκελ λέγεται ότι η καγκελάριος είναι η μόνη που σε βάθος χρόνου γνωρίζει "τόσο καλά τον Ρώσο πρόεδρο".
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της γερμανικής οικονομίας είναι αντίθετοι σε κυρώσεις κατά της Μόσχας καθώς όπως λένε στο Βερολίνο υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις δυο χώρες, με τη Ρωσία να έχει το φυσικό αέριο και την Γερμανία τα χρήματα.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η γκάφα Βρετανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας που προσερχόμενος σε σύσκεψη στην Dowing Street του Λονδίνου με τον Ντέιβιντ Κάμερον άφησε σε… κοινή θέα έγγραφα που πρόδιδαν την πρόθεση του Λονδίνου να μην θυσιάσει στον βωμό της διπλωματίας τα κέρδη από τις ρωσικές επενδύσεις στο City. "Έχουμε τη θέληση να κυνηγήσουμε λύση μέσω της διπλωματικής οδού", είπε αργότερα ο Ουίλιαμ Χέιγκ.