Γενικεύονται οι αντιδράσεις των Ρωσόφωνων πολιτών σε πόλεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο διάσπασης της χώρας. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν. Η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής και φοβάται την μεγάλη προβοκάτσια ενώ θέλει να αποφύγει ανταλλαγή πυρών Ρώσων και Ουκρανών.
Γενικεύονται οι αντιδράσεις των Ρωσόφωνων πολιτών σε πόλεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο διάσπασης της χώρας. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια με οπαδούς της νέας ουκρανικής ηγεσίας που περιφρουρούσαν το δημαρχείο και σημειώθηκαν μεταξύ τους επεισόδια ενώ οι αγωνιώδεις προσπάθειες της αστυνομίας απέτρεψαν τα χειρότερα. Λίγο αργότερα κατάφεραν να υψώσουν τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής.
Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν και σ' άλλες πόλεις, από το Ντονιέτσκ μέχρι το Λουχάνσκ, όπου ακτιβιστές κατέβασαν τη σημαία της Ε.Ε. και ανάρτησαν στον ιστό τη ρωσική. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαριούπολη, Μελιτόπολη έως την Οδησσό.
Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνταν την ώρα που η ρωσική Άνω Βουλή έδινε "πράσινο φως" στον Βλάντιμιρ Πούτιν για στρατιωτική επιχείρηση σε ουκρανικό έδαφος για την προστασία των ρωσόφωνων και του ναυστάθμου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Σε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είπε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Τον προειδοποίησε για τον κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας και τον κάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, προτείνοντας την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία. Ο Πούτιν φέρεται να απάντησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατέψει τα συμφέροντά της και το ρωσόφωνο πληθυσμό.
Τις αμερικανικές θέσεις μετέφερε η πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Σαμάνθα Πάουερ να τονίζει ότι "είναι ώρα να σταματήσει η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν. Οι προσδοκίες του ουκρανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές και ο πολιτικός διάλογος να συνεχιστεί". Όμως οι δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι περιορισμένες καθώς η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. "Είναι ζωτικής σημασίας η αποκατάσταση της ηρεμίας και η άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης. Οι ψύχραιμες φωνές πρέπει να επικρατήσουν και ο διάλογος να γίνει το μόνο εργαλείο για τον τερματισμό της κρίσης" ανέφερε ο Μπαν κι Μουν.
Η διεθνής διπλωματία κινείται με ταχείς ρυθμούς. Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, ο Καναδάς ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του από τη Μόσχα, ενώ στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται εξοργισμένος με την αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν τις εξελίξεις.
Την ίδια ώρα η Μόσχα εδραιώνει την κυριαρχία της στην Κριμαία με Ρώσους στρατιώτες και πολιτοφυλακές Ρωσόφωνων να έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους αεροδρόμια – κλειδιά, κρατικά κτίρια και στρατιωτικές βάσεις στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο.
Η νέα ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο κατήγγειλε τη Ρωσία για πράξη επιθετικότητας, και έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας καλώντας τους εφέδρους στα όπλα. "Λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική επιθετικότητα έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να τεθούν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Έχει ενισχυθεί η φρούρηση πυρηνικών εργοστασίων, αεροδρομίων και στρατηγικών υποδομών" δήλωσε ο Αλ. Τουρτσίνοφ, μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιουκ τόνισε: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Ουκρανίας διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με έναρξη πολέμου".
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ηγέτης του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα, Ντμίτρι Γιάρος, με μήνυμα στο Διαδίκτυο κάλεσε τον ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ να εξαπολύσει κύμα επιθέσεων κατά της Ρωσίας, υπενθυμίζοντάς του ότι πολλοί Ουκρανοί έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ισλαμιστών στον Καύκασο.
Στάση αναμονής από Μόσχα
Η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής και φοβάται την μεγάλη προβοκάτσια ενώ θέλει να αποφύγει ανταλλαγή πυρών Ρώσων και Ουκρανών, όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του MEGA, Θαν. Αυγερινός. Επισήμως, μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει δώσει καμία εντολή για χρήση των ρωσικών δυνάμεων η Κριμαία έχει περάσει σε ρωσικά χέρια.
Στην Κριμαία επικρατεί αγωνιώδης ηρεμία καθώς εκατοντάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και αρνούνται να δέχονται εντολές από το Κίεβο. Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου που επέστρεψε από περιπολία στη Σομαλία το Σάββατο αρνήθηκε να υπακούσει την εντολή να μεταβεί στην Οδησσό όπου έχουν πάει τα άλλα περίπου 18 πλοία της Ουκρανίας και ύψωσε το λάβαρο του Αγίου Ανδρέα.
Το αεροδρόμιο της Κριμαίας λειτουργεί κανονικά και το ρωσικό προξενείο που χορηγεί μαζικά διαβατήρια σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ ο οποίος προειδοποίησε τους θερμοκέφαλους που σκέφτονται τα προσφυγή στα όπλα να καταλάβουν ότι θα είναι χαμένοι και ότι θα παταχθούν ακαριαία.
Από τις αρχές του χρόνους περίπου 675.000 πολίτες της Ουκρανίας πέρασαν στην Ρωσία.