Σκάνδαλο-μαμούθ με Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ερευνούν οι αρχές. Για την υπόθεση διώκονται συνολικά 8 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος, εν ενεργεία διπλωμάτες και ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, που έχει ήδη προφυλακιστεί.
Σκάνδαλο-μαμούθ με Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ερευνούν οι αρχές. Για την υπόθεση διώκονται συνολικά 8 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος, εν ενεργεία διπλωμάτες και ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, που έχει ήδη προφυλακιστεί.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με τίτλο "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", χρηματοδοτήθηκε αδρά την περίοδο 2000-2004 με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών -συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)- για την πραγματοποίηση 8 προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ΜΚΟ πέτυχε την εκταμίευση των χρημάτων με παράνομο τρόπο, ενώ το έργο που παρήγαγε παραμένει σκοτεινό αφού -όπως αποκαλύφθηκε το μεσημέρι από αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας- οι πρεσβείες μας στις χώρες αυτές δεν την είχαν δει ποτέ στις εμπόλεμες περιοχές.
Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας των αρχών, που διήρκεσε 20 μήνες, εξετάστηκαν εξονυχιστικά 20.000 έγγραφα και έγιναν έφοδοι σε γραφεία, σπίτια και εξοχικά σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αν και τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, ήδη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις η εμπλοκή του διπλωμάτη Άλεξ Ρόντος, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που εξασφάλιζε τα κονδύλια στη ΜΚΟ και σήμερα υπηρετεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής.
Όσο για τον ιθύνοντα νου και πρόεδρο της ΜΚΟ, τον δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο, σε βάρος του είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα ένταλμα σύλληψης. Έχοντας πιθανότατα εδώ και καιρό αντιληφθεί πως ο κλοιός έσφιγγε γύρω του, το τελευταίο διάστημα είχε βρει καταφύγιο στην Κύπρο. Πριν από λίγες ημέρες, παραδόθηκε στην αστυνομία και έπειτα από την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του είχαν συστήσει το 2000 τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και με τη βοήθεια και κυρίως τις υπογραφές έξι διπλωματικών υπαλλήλων -εν ενεργεία και συνταξιούχων- κατάφερναν να "ροκανίζουν" τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε, πού και αν τελικά έγιναν αποναρκοθετήσεις στις συγκεκριμένες εμπόλεμες περιοχές.
Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι ο ένας εκ των εν ενεργεία διπλωματών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Τσαμαδός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κονδυλίων που ελάμβανε η ΜΚΟ πήγαιναν για δαπάνες της Οργάνωσης, όπως ενοικίαση γραφείων, πληρωμές σε εστιατόρια ακόμη και ψώνια του προέδρου σε σούπερ μάρκετ!
Ο ίδιος ο πρόεδρος – δημοσιογράφος, όπως αποδείχτηκε, ζούσε προκλητικά τα τελευταία χρόνια, καθώς νοίκιαζε μεζονέτα στα βόρεια προάστια έναντι 5.000 ευρώ το μήνα, κυκλοφορούσε με πολυτελές τζιπ και μαζί με τη σύζυγό του είχαν χτίσει και εξοχική κατοικία στη Ρόδο, σε κτήμα έκτασης δύο στρεμμάτων, εμπορικής αξίας 800.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας Βασίλης Κοντογιάννης, σε τραπεζικούς λογαριασμούς -στην Ελλάδα τουλάχιστον- δεν βρέθηκαν χρήματα, που σημαίνει ότι έχει γίνει μεθόδευση εξαγωγής τους, και για τον λόγο αυτό η εισαγγελία έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης διατύπωσε την απορία του γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των προσώπων που εμπλέκονται στην απάτη εκατομμυρίων ευρώ με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, θέτοντας το ερώτημα: "Ποιοι έδωσαν εντολή να κρατηθούν μυστικά στοιχεία που σε άλλες περιπτώσεις -και πολύ σωστά- δίνονται αμέσως στη δημοσιότητα".