Στη δημοσιότητα ήρθε την Παρασκευή το πόρισμα της εισαγγελέως Παπανδρέου για την υπόθεση με τη "μαύρη τρύπα" εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχε δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από το 2008 ως το 2012, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες 31 πρόσωπα.
Στη δημοσιότητα ήρθε την Παρασκευή το πόρισμα της εισαγγελέως Παπανδρέου για την υπόθεση με τη "μαύρη τρύπα" εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχε δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από το 2008 ως το 2012, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες 31 πρόσωπα.
Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της απάτης, αφού τα δάνεια που δόθηκαν όταν ο ίδιος ήταν στο "τιμόνι" της τράπεζας σε εταιρίες και επιχειρηματίες όχι μόνο δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά φαίνεται ότι ζημίωσαν την Τράπεζα μέχρι και το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα αναφέρεται πως:
"Ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα / Αναστασίας Βατσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοτομηνά, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου".
Το ίδιο πόρισμα χαρακτηρίζει παράλογη την εξαγορά της εταιρείας Best Line συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αφού -όπως αναφέρεται- η εταιρεία αγοράστηκε σε τιμη διπλάσια από την πραγματική της.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξαπάτησε τα μέλη του δ.σ., παρουσιάζοντάς τους ψευδή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της Bestline, την οποία εάν γνώριζαν, δεν θα ενέκριναν την εξαγορά. Ειδικότερα αναφέρεται στο πόρισμα:
"Η Τράπεζα, αντί να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της Bestline στο ποσό των 19.800.000 ευρώ, απέκτησε και συμμετείχε μόνο στο 50% καταβάλλοντας 18.900.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να κατοχυρώσει και την θέση ισχύος των διοικητικών αποφάσεων της εταιρίας".
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Best Line, επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, εμπλέκεται στην υπόθεση του ΤΤ και εξαιτίας δανείων που πήρε από την Τράπεζα, με ιδιαίτερα επωφελείς κατά τους εισαγγελείς όρους και με εγγυήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς ακόμη και μηδενικές. Σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων, μάλιστα, μέρος ενός εκ των δανείων που χορηγήθηκαν στον επιχειρηματία, χρησιμοποιήθηκε για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία. Αναφέρεται σχετικά στο πόρισμα:
"Μέσα από μία πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή, ένα μεγάλο μέρος του δανείου των 21.000.000 ευρώ που χορογήθηκε στην Demko από το ΤΤ τον Οκτώβριο του 2008, το οποιο σημειωτέον έχει μεταφερθείστο υπό ειδική εκκαθάριση ΤΤ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξοφληθεί, ύψους 9.800.000 ευρώ, δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά τουναντίον χρησιμοποιήθηκε από τον Δ. Κοντομηνά για την εξόφληση δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα Millennium στην εταιρία Honour συμφερόντων του επιχειρηματία, για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, που αποτελεί οικία της κόρης του".
Αντικείμενο της έρευνας έγινε ακόμη ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που πήρε η εταιρία Alapis, συμφερόντων του ήδη προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το ποσό του δανείου κατέληξε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία και δόθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός της Alapis.
Φιλιππίδης – Κοντομηνάς αντικρούουν τις κατηγορίες
Ο Άγγελος Φιλιππίδης υποστηρίζει πως όλα έγιναν νόμιμα. "Δεν έχω πάρει ένα ευρώ και γι' αυτό θα επιστρέψω στην Ελλάδα, θα δώσω τις εξηγήσεις μου στη ελληνική δικαιοσύνη, θα υπερασπιστώ το έργο του ΤΤ που ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες ανάμεσα σε 22 που εξέτασε η Blackrock και τώρα βρίσκεται κατηγορούμενη" τόνισε μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Μάλιστα, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως ο ίδιος όχι μόνο δεν κλήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα να δώσει απαντήσεις, αλλά και όταν ο ίδιος απευθύνθηκε και στην ανεξάρτητη Αρχή Βρώμικου Χρήματος και στους εισαγγελείς, του είπαν "δεν θέλουμε εξηγήσεις, δεν υπάρχει θέμα, κάνουμε μια έρευνα, αν σε χρειαστούμε θα σε φωνάξουμε" και ξαφνικά -όπως τόνισε- βρέθηκε να διαβάζει "πρωτοσέλιδες κατηγορίες ανυπόστατες".
Και ο Δημήτρης Κοντομηνάς απαντά πως όλα είναι καθαρά και πως τα δάνεια που πήρε εξασφαλίζονται όχι μόνο από τις εγγυήσεις που έδωσε, αλλά και από την περιουσία του, που είναι πολλαπλάσια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την πρώτη στιγμή αναφέρει:
"Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει".