Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, του αγωνιστή που έγινε το σύμβολο της αντίστασης κατά των φυλετικών διακρίσεων και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η κηδεία του θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρά του. Μέχρι τότε η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, του αγωνιστή που έγινε το σύμβολο της αντίστασης κατά των φυλετικών διακρίσεων και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Περιστοιχισμένος από μέλη της οικογένειάς του, ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε γαλήνια στα 95 του χρόνια, μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένειά του. Τον τελευταίο χρόνο είχε μακροχρόνιες νοσηλείες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Πλήθη συγκεντρώνονται στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Μαντίμπα, όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, αλλά και στο Σοβέτο όπου το παλιό σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο και τον αποχαιρετούν με λουλούδια, κεριά, αγωνιστικά και πένθιμα τραγούδια.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κήρυξε δεκαήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρά του. Μέχρι τότε η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Εθνικό πένθος κήρυξε και η Ινδία, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Λευκό Οίκο αλλά και στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσαν συγκλονισμένοι για την απώλεια του ανθρώπου που έμεινε 27 χρόνια στη φυλακή και αγωνίστηκε όσο κανείς για ισότητα, ελευθερια, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Συναινετικός και μετριόφρων, ο Μαντέλα είχε πει πριν κάποια χρόνια στο CNN πως θα ήθελε να τον θυμούνται "όχι σαν κάποιον ξεχωριστό, αλλά ως κομμάτι αυτής της χώρας".
Ο Έλληνας δικηγόρος του Γιώργος Μπίζος δήλωσε ότι ο Μαντέλα, που ήταν γνωστός για το χιούμορ του, έλεγε πως αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, θα συναντήσει εκεί τους συναγωνιστές του.
Σύμβολο αντίστασης κατά των φυλετικών διακρίσεων
Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ν. Αφρικής, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλασε. Στα 18 του έφυγε για το Γιοχάνεσμπουργκ, ξεκινώντας από νωρίς τον αγώνα κατά του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων.
Το 1964, σε ηλικία 46 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Οδηγήθηκε στις περιβόητες φυλακές στο νησί Ρόμπεν και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια της ζωής του σε ένα μικροσκοπικό κελί.
Το 1982 ο Μαντέλα μεταφέρθηκε στις φυλακές Πόλσμουρ, αλλά ήδη είχε ξεκινήσει μία διεθνής εκστρατεία για την αποφυλάκισή του. Ο Μαντίμπα, όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσαν, υπήρξε ο διασημότερος πολιτικός κρατούμενος στον πλανήτη.
Όταν το 1985 ο πρόεδρος του πρόσφερε απευλευθέρωση υπό όρους, ο Μαντέλα απάντησε με μήνυμα που διάβασε η κόρη του:
"Δεν μπορώ να απεμπολήσω το φυσικό μου δικαίωμα ή το φυσικό δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι. εν πρόκειαται να κάνω πίσω, από τη στιγμή που εγώ κι εσείς, ο λαός, δεν είμαστε ελεύθεροι. Η ελευθερία σας και η δική μου δεν διαχωρίζονται. Θα επιστρέψω".
Ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε μετά από 27 χρόνια, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, με απόφαση του προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ξεκινώντας στα 70 του μία δεύτερη ζωή και με τους υποστηρικτές του να χορεύουν στους δρόμους.
Η δύναμη ενός ανθρώπου να συγχωρέσει όσους τον κράτησαν για τρεις δεκαετίες στη φυλακή λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων ενέπνευσε στον αιώνα που πέρασε έναν ολόκληρο λαό, τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, αλλά και αθλητές.
Το 1993 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον πρόεδρο ντε Κλερκ και τον Απρίλιο του 1994 με μία πανηγυρική εκλογή έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
Η θητεία του στην Προεδρία της χώρας ολοκληρώθηκε το 1999, με τον Ματίμπα να μένει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που συμφιλίωσε τη χώρα.
Θυελλώδης ήταν και η προσωπική του ζωή. Σε ηλικία 80 ετών έκανε τον τρίτο του γάμο με τη Γκράσα Μασέλ, τη χήρα του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ, με την οποία είχε δεσμό τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις του με τη δεύτερη σύζυγό του, Γουίνι, αλλά και με τα παιδιά του ήταν συχνά δύσκολες.