Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση για το "λουκέτο" στα ΑΕΙ. Απόφαση για συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για μπλόκα σε εισόδους σχολών. Τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη έθεσαν τα μέλη της Συγκλήτου στο ΕΚΠΑ.
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση για το "λουκέτο" στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μετά τη σημερινή απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν ως την Παρασκευή την απεργία διαρκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι σκληραίνουν τη στάση τους και παρά την προειδοποίηση του υπουργείου Παιδείας ότι θα συλληφθούν όσοι παρεμποδίσουν την είσοδο φοιτητών και καθηγητών στις σχολές, προγραμματίζουν για αύριο το πρωί αποκλεισμούς κεντρικών εισόδων σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή Ζωγράφου, στη Νομική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη.
Μετά την εξαγγελία για συνέχιση της απεργίας για 11η εβδομάδα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθνών, που συνεδρίασε εκτάκτως, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει αύριο το Ίδρυμα, ενώ τα μέλη της, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, στηρίζοντας ουσιαστικά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της διαθεσιμότητας και κάνοντας λόγο για διάτρητες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που δεν ευσταθούν νομικά και ηθικά.
Παράλληλα, τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν την άρνησή τους να προσέλθουν στις αίθουσες υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας ότι θα γινει από αύριο, προκειμένου να ανοίξουν τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια μετά τις σχετικές δεσμεύσεις και τις ανακοινώσεις των ίδιων των πρυτάνεων και καθηγητών.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της Συγκλήτου, ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι ο ίδιος και αντιπροσωπεία της Συγκλήτου θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να θέσουν υπ' όψιν του "το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας".
Ενδεικτική των διαθέσεων των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ είναι η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπός τους Ζαχαρίας Τρυγάζης: "Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος πιστεύει ότι θα λειτουργήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με ΜΑΤ του λέμε: Πριν 40 χρόνια το Πολυτεχνείο λειτούργησε μετά την εξέγερση του Νοέμβρη γιατί τα τανκς έσπασαν την πόρτα του".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνει έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους να σταματήσουν την απεργία για να μην επιβαρύνουν χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους και να κατανοήσουν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα.
"Οι καθηγητές, οι μαθητές και οι πρυτανικές αρχές πρέπει κανονικά να πάνε στα μαθήματά τους και από εκεί και πέρα αν παρεμποδιστούν από τον οποιοδήποτε το λόγο έχει η Πολιτεία, αλλά σε καμία περίπτωση και οι πρυτανικές αρχές και ο οιοσδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απεργία των διοικητικών ως πρόσχημα για να κρατούν κλειστά τα Πανεπιστήμια" τονίζει ο υπουργός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο της επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσουν οι καθηγητές, αλλά και για τις καταλήψεις των φοιτητών. Παράλληλα, σκέψεις υπάρχουν και για νέα προσφυγή κατά της απεργίας στα διοικητικά δικαστήρια.
Την ίδια ώρα, διοικητικοί υπάλληλοι και πρόεδροι τμημάτων καταγγέλλουν ότι υπάρχουν λάθη και σοβαρές παραλείψεις στις λίστες μοριοδότησης του ΑΣΕΠ που αναρτήθηκαν σήμερα στα πανεπιστήμια.
Κι ενω συνεχίζεται το "λουκέτο" διαρκείας στα δύο μεγάλα ιδρύματα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ διεκδικεί με αγωγή κατά του συμβουλίου του ιδρύματος αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, υποστηρίζοντας ότι υπέστη ηθική βλάβη από την πρόσφατη επιστολή του συμβουλίου με την οποία του καταλόγιζε σοβαρές ευθύνες για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 2,5 μήνες.