Υπερβολές και πολλές φορές καταστρατηγήσεις παρατηρείται στο θέμα των συνδικαλιστικών αδειών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να τις περιορίσει.
Υπερβολές και πολλές φορές καταστρατηγήσεις παρατηρείται στο θέμα των συνδικαλιστικών αδειών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να τις περιορίσει.
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έναρξη δημόσιου διαλόγου, τόνισε σήμερα μιλώντας στο MEGA, ειδικά για το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών. Μια ημέρα νωρίτερα είχε δώσει το στίγμα του σε τοποθέτησή του στη Βουλή ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
"Οι άδειες αυτές, κατά την άποψή μου, απηχούν αντιλήψεις μιας άλλης εποχής. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι συνδικαλιστικές άδειες δεν είναι ασύμβατες με την εργασία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας" είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το νόμο που καθορίζει τον τρόπο χορήγησης αυτών των αδειών, ο οποίος είναι του 1982, οι συνδικαλιστές έχουν δικαίωμα να απέχουν από την εργασία τους από 3 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που εκπροσωπούν, ενώ σε μεγάλες δευτεροβάθμιες αλλά και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ορισμένα ή όλα τα μέλη του δ.σ. μπορούν να απέχουν από την εργασία τους καθ' όλη τη διάρκειά της θητείας τους.
Πολλά στελέχη του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι παρ' όλη την προνομιακή μεταχείριση παρατηρούνται φαινόμενα απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος, με κατάχρηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής άδειας.
Από την πλευρά τους στελέχη της ΓΣΕΕ τονίζουν ότι δεν θεωρούν αρμόδιο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ότι θα τοποθετηθούν μετά από συζήτησή με τον Γιάννη Βρούτση αν και όταν θα έρθει η σχετική πρόταση.
Πιο ήπια ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέα Ντριβαλα, ο οποίος δήλωσε ότι "εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε εάν υπάρχουν υπερβολές στις συνδικαλιστικές άδειες. Και αν υπάρχουν υπερβολές είναι αυτοί οι ίδιοι που πρέπει να τηρούν τους νόμους και να ελέγχουν εάν υπάρχουν υπερβολές. Ο 1264 θεωρούμαι και είναι ένας από τους καλύτερους συνδικαλιστικούς νόμους".