"Άσυλο στον Σνόουντεν" έχει τίτλο το εξώφυλλο του περιοδικού "Spiegel" και δημοσιεύει "μανιφέστο" του 30χρονου. Ταυτόχρονα φιλοξενεί δηλώσεις τουλάχιστον 50 προσωπικοτήτων σχεδόν απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας που ζητούν να χορηγηθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν.
"Άσυλο στον Σνόουντεν" έχει τίτλο το εξώφυλλο του περιοδικού "Spiegel" και δημοσιεύει μανιφέστο του 30χρονου, ο οποίος καταγγέλλει ότι ορισμένες κυβερνήσεις υποδέχθηκαν τις αποκαλύψεις του με μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία διωγμού και υποστηρίζει ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις είναι παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις.
"Οι πολίτες θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στην συσκότιση της πληροφόρησης για ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για το κοινό. Εκείνοι που λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν κάποιο έγκλημα" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μανιφέστο.
Ταυτόχρονα το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις τουλάχιστον 50 προσωπικοτήτων σχεδόν απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας που ζητούν να χορηγηθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν.
"Πιστεύω ότι ο Σνόουντεν συνεισέφερε πολλά περισσότερα στην διαφώτισή μας απ' ό,τι όλες οι μυστικές υπηρεσίες μαζί. Αν ήταν ο Σνόουντεν Κινέζος ή Ρώσος θα είχε λάβει προ πολλού άσυλο" υποστηρίζει ο Μπ. Ριξιγκερ, επικεφαλής του Αριστερού κόμματος.
Η Άγκελα Μέρκελ τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος φοβούμενη περαιτέρω ρήξη στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ZDF. Όμως συνεργάτες της επισημαίνουν ότι ο Σνόουντεν δεν μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, αφού διώκεται ποινικά από την πατρίδα του και θα πρέπει να εκδοθεί. Όμως θα μπορούσε να μιλήσει σε εισαγγελείς ή σε εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής, που θα μετέβαιναν για το σκοπό αυτό στη Μόσχα.
"Γνωρίζουμε ότι ο κ. Σνόουντεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί. Αυτή η προσφορά του είναι σημαντική και πρέπει να την αποδεχθούμε" δηλώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.
Ελεύθερος να μιλήσει στους Γερμανούς, στο ρωσικό έδαφος ο Σνόουντεν διαμηνύει το Κρεμλίνο, όμως εάν βγει από τη χώρα θα επιστρέψει μάλλον δύσκολα.
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνία ώστε να μην παρακολουθεί ο ένας τον άλλο.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τη διαρκώς εντεινόμενη την τελευταία πενταετία συνεργασία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.