Κομπίνα σε βάρος συναδέλφων τους έστησαν υπάλληλοι της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ προκειμένου να πάρουν ολόκληρο το εφάπαξ, χωρίς τις περικοπές που έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο. Πώς το έκαναν αυτό; Άλλαζαν τη σειρά στην προτεραιότητα των δικαιούχων και έβγαιναν εκείνοι πρώτοι στη σύνταξη.
Κομπίνα σε βάρος συναδέλφων τους έστησαν υπάλληλοι της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ προκειμένου να πάρουν ολόκληρο το εφάπαξ, χωρίς τις περικοπές που έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο. Πώς το έκαναν αυτό; Άλλαζαν τη σειρά στην προτεραιότητα των δικαιούχων και έβγαιναν εκείνοι πρώτοι στη σύνταξη, λαμβάνοντας το εφάπαξ τους "εκτός σειράς" και καταφέρνοντας έτσι να μην υποστούν καμία μείωση από αυτές που επιβλήθηκαν από το 2010 και μετά.
Έτσι οι "έξυπνοι" της υπόθεσης έβγαιναν ωφελημένοι κατά 30.000 έως 35.000, στερώντας αυτό το ποσό από τους πραγματικούς δικαιούχους. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται τους τελευταίους μήνες και μετά από καταγγελία συνταξιούχου.
Οι ελεγκτές του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας άρχισαν να εξετάζουν περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις απονομής εφάπαξ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ από το 2010 και μετά, ενώ ανάλογη έρευνα γίνεται και σε άλλους τομείς.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", από το δείγμα που έχει ερευνηθεί προκύπτει ότι 280 ασφαλισμένοι εξυπηρετήθηκαν εκτός σειράς.
Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της κομπίνας φαίνεται ότι έπαιζαν οι προσωρινές συνταξιοδοτικές αποφάσεις, καθώς μέσω της προώθησης του φακέλου, μπορούσε εύκολα να παραβιαστεί η σειρά.
Έτσι διαπιστώθηκε ότι, για παράδειγμα, κάποιος ασφαλισμένος με προσωρινή συνταξιοδοτική απόφαση που ήταν σε λίστα αναμονής για το εφάπαξ από τον Μάρτιο του 2010, το πήρε τελικά το 2013, μειωμένο όμως κατά 38,5%, ενώ άλλος ασφαλισμένος που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2010 το πήρε ολόκληρο καθώς εμφάνισε οριστική απόφαση συνταξιοδότησης!
Το βασικό ερώτημα είναι ποιος μπορούσε να αλλάζει τις σειρές των δικαιούχων, πλησιάζοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους. Απάντηση σε αυτό αναμένεται να δώσουν και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι ήδη διενεργούν ελέγχους.
Τώρα, πλέον, οι υπαίτιοι της απάτης κινδυνεύουν με διοικητικές ποινές, δηλαδή έξοδο από το Δημόσιο, αλλά και με ποινικές.
Γ.Βρούτσης: Θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν
Μιλώντας στο ΜΕGA, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι περιμένει τα αποτέλεσματα των ερευνών προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους της κομπίνας. "Αναμένω το πόρισμα και σε κάθε περίπωση θα αποδοθούν ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν" είπε ο Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός ανέφερε για την υπόθεση πως "πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, που εντοπίζεται όμως αποκλειστικά στο παρελθόν", υπογραμμίζοντας πως "η νέα διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ανέθεσε τη διερεύνηση του ζητήματος στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου".
Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι με δική του πρωτοβουλία "θεσμοθετήθηκε το 2012 διάταξη η οποία περοβλέπει αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία αποχώρησης στην έκδοση των παροχών εφάπαξ".