Επαναλειτουργεί από σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων νόμος που αυξάνει το όριο χρέους στην χώρα έως τις 7 Φεβρουαρίου και αφού πρώτα είχε περάσει από την Γερουσία.
Επαναλειτουργεί από σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων νόμος που αυξάνει το όριο χρέους στην χώρα έως τις 7 Φεβρουαρίου και αφού πρώτα είχε περάσει από την Γερουσία.
Ο νόμος στη Γερουσία εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά. Υπεγράφη μάλιστα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) και από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
"Θα το υπογράψω αμέσως", είχε πει νωρίτερα. "Θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε την κυβέρνησή μας άμεσα", πρόσθεσε.
Το CNN επισημαίνει ότι εβδομάδες σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης έδωσαν την θέση τους σε μια πυρετώδη νύχτα Τετάρτης καθώς το Κονγκρέσο πέρασε νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης και αποτρέπει την αθέτηση από την πλευρά της χώρας των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους της.
Η συμφωνία που επετεύχθη, πάντως, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών δίνει βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση μόνο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και θα πρέπει να συζητηθούν τα ίδια θέματα, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Standard and Poor's στο τηλεοπτικό δίκτυο, περιγράφοντας το υπαρκτό πρόβλημα.
Η ακραία πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών το λεγόμενο Κίνημα του Τσαγιού παρέμεινε αρνητική μέχρι το τέλος αλλά δεν κατάφερε να μπλοκάρει μια λύση.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν μίλησε ανοιχτά για πολιτική ήττα του κόμματός του, που απαιτούσε από τον κ. Ομπάμα να κανει πίσω στην μεταρρύθμισή του για την χορήγηση περίθαλψης σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.
Στις δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Αμερικανοί επιρρίπτουν μεγαλύτερη ευθυνη για την κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά 8 στους 10 λένε ότι εαν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα έπρεπε όλα τα μέλη του Κογκρέσου να χάσουν τις έδρες τους.
Η Standard and Poor's υπολογίζει σε 24 δις δολάρια την ζημιά στην αμερικανική οικονομία από το λουκέτο στο Δημόσιο. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι λόγω της κρίσης χάνεται στο τέταρτο τρίμηνο μισή μονάδα του αμερικανικού ΑΕΠ, που θα αυξηθεί γύρω στο 2,4% αντί της αρχικής πρόβλεψης για άνοδο 3%.