Διακεκριμένοι νομικοί μιλούν για την χθεσινή απόφαση των ανακριτών και των εισαγγελέων να αφήσουν ελεύθερους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο.
Διακεκριμένοι νομικοί μιλούν για την χθεσινή απόφαση των ανακριτών και των εισαγγελέων να αφήσουν ελεύθερους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο.
"Το ότι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στις αποφάσεις της" τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.
"Και εγώ είμαι ανήκω σε αυτούς που δεν κατάλαβαν την απόφαση αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έγινε χθες είναι εξαιρετικά σημαντικού ενδιαφέροντος. Έχω τη δήλωση του συνήγορου του κ. Κασιδιάρη και την ανακοίνωση της ΧΑ μετά την απελευθέρωση που είναι ένας ύμνος στην ελληνική δικαιοσύνη. Και έχω την ίδια δήλωση της ΧΑ σήμερα που αποτελεί ένα υβρεολόγιο κατά της ελληνικής δικαιοσύνης, που παίρνει εντολές. Η σοβαρότητα των ανθρώπων, αν θέλετε και η γύμνια τους φάνηκε από αυτή την αντίφαση" προσθέτει.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης υποστηρίζει ότι "πρέπει να διατηρηθεί ένα πολιτικό πλαίσιο, που θα είναι το πεδίο όπου θα συναντηθούν όλα τα κόμματα για να αναδείξουν την δική τους πολιτική και θεσμική ευθύνη στην αντιμετώπιση του νεοναζισμού, νεοφασισμού στην Ελλάδα όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη ΧΑ, στο πεδίο της οποίας αναπτύσσονται εγκληματικές συμπεριφορές, αυτές που βιώνει η ελληνική κοινωνία".
"Το πολιτικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα αφήσει ανεμπόδιστους τους θεσμούς του κράτους να λειτουργήσουν, δηλαδή την δικαστική εξουσία και την αστυνομία" τονίζει ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημειώνει ότι "όλοι οι φορείς, οι οποίοι για πολλά χρόνια βρίσκαμε κλειστές πόρτες, όταν μιλούσαμε για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η εγκληματική οργάνωση, ότι επιτέλους έχει ανοίξει μια διαδικασία και είμαστε περήφανοι σ εαυτό, στο βαθμό που έχουμε συμβάλλει όλοι μας".
"Οι θεσμικοί φορείς, η δικαιοσύνη, η πολιτική τάξη της χώρας, η εκτελεστική εξουσία οφείλουν επιτέλους να κάνουν την αυτοκριτική τους. Επί πολλά χρόνια επέδειξαν αδράνεια και χρειάστηκε ένας ακόμα φόνος, ενός Έλληνα αυτή τη φορά και χρειάστηκε και μεγάλη διεθνής πίεση για να κινηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες" αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.
Για "απόλυτη αντίφαση", μιλά ο δικηγόρος Δημ. Σαραφίδης σχολιάζοντας την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων να αφήσουν ελέυθερους τους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο.
"Η χθεσινή απόφαση περί μη προσωρινής κρατήσεως συνιστά μια απόλυτη αντίφαση. Διότι εάν δεν υπάρχουν επαρκές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Για την περίπτωση κατά την οποίαν θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκές ενδείξεις τότε είναι προφανές αντιφατικό ότι για το αδίκημα που κατηγορούνται, δηλαδή για την συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ύποπτοι για την τέλεση άλλων αδικημάτων" λέει.
"Η δικαιοσύνη δεν έκανε τόσα χρόνια αυτό που έπρεπε και αυτό που ήταν προφανές και αναδείχθηκε κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Δημόσιας Τάξης; Φυσικά σημαίνει ότι υπάρχει ευθύνη αυτή τη στιγμή" τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου, Δημ. Χριστόπουλος.