Μόλις 9 σελίδες αριθμεί το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό περιγράφεται βήμα βήμα η δομή, η διάρθρωση και η ιεραρχία της οργάνωσης, η οποία περιγράφεται ως εγκληματική, που λειτουργούσε στη βάση αυστηρότατης πειθαρχίας και με κανόνες συνομωτισμού.
Μόλις 9 σελίδες αριθμεί το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που πυροδότησε το μπαράζ των συλλήψεων του επικεφαλής, βουλευτών, στελεχών και μελών της οργάνωσης.
Στο δικαστικό πόρισμα περιγράφεται βήμα βήμα η δομή, η διάρθρωση και η ιεραρχία της οργάνωσης, η οποία περιγράφεται ως εγκληματική, που λειτουργούσε στη βάση αυστηρότατης πειθαρχίας και με κανόνες συνομωτισμού.
Η δομή και η λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση στοιχειοθετείται στη βάση μιας ιστορικής αναδρομής που κάνει ο αντεισαγγελέας για τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης ανάλογων οργανώσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις δικογραφίες, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν μετά από εντολές της Εισαγγελίας για άρση απορρήτου.
Ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει ότι η οργάνωση λειτουργεί στην αρχή του "Führer Principle", στην αρχή δηλαδή του ενός ανδρός στην κεφαλή, του ηγέτη, ο οποίος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που εμφανίζεται να συντόνιζε και να οργάνωνε τη δράση της οργάνωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ρόλο υπαρχηγού στην οργάνωση έχει, σύμφωνα με το πόρισμα, ο βουλευτής Νίκος Παππάς, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των άλλων τεσσάρων βουλευτών, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, Μίχου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας έχουν συλληφθεί όλοι οι ανωτέρω, πλην των κ. Παππά και Μίχου που αναζητούνται από τις αρχές. Οι συλληφθέντες κρατούνται στη ΓΑΔΑ και σε βάρος τους αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει διακλαδώσεις σε όλη την Ελλάδα και είναι ενεργή μέχρι και σήμερα.
Ο κ. Βουρλιώτης αναφέρει στο πόρισμα τουλάχιστον 10 περιπτώσεις κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός Αιγυπτίου στην Ιχθυόσκαλα. Αναφορά γίνεται και σε άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, σε επιθέσεις με βαριές σωματικές βλάβες ανά την επικράτεια καθώς και σε εκβιάσεις.
Συνολικά, στο πόρισμα κατονομάζονται 32 πρόσωπα, ωστόσο ο αντεισαγγελέας ζητά να αναζητηθούν οι ευθύνες και άλλων για συμμετοχή στην οργάνωση και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση δεν αποκλείεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.