Χιλιάδες μετανάστες από το Νεπάλ, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο Κατάρ, και εργάζονται σε εργοτάξια για το Μουντιάλ του 2022, όπως δείχνει συγκλονιστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "Guardian".
Χιλιάδες μετανάστες από το Νεπάλ, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο Κατάρ, και εργάζονται σε εργοτάξια για το Μουντιάλ του 2022, όπως δείχνει συγκλονιστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "Guardian".
Το ρεπορτάζ καταγράφει την οδύνη των συγγενών για τον θάνατο ενός 16χρονου εργάτη που αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στη χώρα όπου γίνονται δεκάδες κατασκευαστικά και βελτιωτικά έργα, και λίγους μήνες μετά, πέθανε.
"Τον στείλαμε εκεί να δουλέψει, νομίζαμε ότι θα έβγαζε λεφτά για να έχουμε να φάμε. Ελπίζαμε να ζήσουμε μια άνετη ζωή" λέει η μητέρα του άτυχου εργάτη.
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες, που δείχνουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται χιλιάδες εργάτες από το Νεπάλ, αλλά και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στοιβάζονται κατά δεκάδες σε μικρά δωμάτια, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
"Οι τουαλέτες και τα μπάνια δεν καθαρίζονται ποτέ. Ζούμε μέσα στη βρωμιά. Σε κάθε δωμάτιο μένουμε 12-14 άτομα. Δεν μας έχουν δώσει σεντόνια εδώ και δύο χρόνια. Μας είπαν να φέρουμε δικά μας" καταγγέλλει ένας εργάτης και ένας άλλος προσθέτει: "Η κουζίνα είναι γεμάτη κουνούπια, κατσαρίδες και μύγες. Οι μύγες μολύνουν το φαγητό και αρρωσταίνουμε".
Μόλις σε δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι 44 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, με πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου τις καρδιακές προσβολές και εργατικά ατυχήματα.
Οι καταγγελίες είναι δεκάδες, όχι μόνο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που οδηγούν σε αρρώστιες και θανάτους, αλλά και στην καταναγκαστική εργασία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τους είχαν τάξει μισθό 330 δολάρια και 80 δολάρια για φαγητό ενώ τελικά όταν πληρώνονται λαμβάνουν 2547 δολάρια, καταγγέλλουν εργάτες ενώ πολλοί λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Οι εργοδότες τους κρατούν τα διαβατήρια και 30 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της χώρας τους στο Κατάρ, όπως λένε.
Μάλιστα ένας εργάτης λέει στο βίντεο ότι του υποσχέθηκαν 600 δολάρια το μήνα, "στο Δελχί όμως έσκισαν το συμβόλαιο και το πέταξαν. Είδα το νέο συμβόλαιο στο αεροπλάνο 247 δολάρια το μήνα. Παρ' όλα αυτά επί πέντε μήνες δεν με πλήρωναν. Πήρα δάνειο για να έρθω, αλλά δεν μπορώ να ξεχρεώσω. Αναγκάστηκα να το σκάσω".
Η έρευνα αποκάλυψε καταναγκαστική εργασία σε ένα μεγάλο έργο που σχετίζεται με το Μουντιάλ. Από την οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου ισχυρίζονται ότι τα βασικά έργα για τη διοργάνωση δεν έχουν ακόμα αρχίσει και ότι οι καταγγελίες αφορούν σε έργα υποδομής και ανάπτυξης του Εμιράτου.
Όμως η πραγματικότητα είναι πως στο Κατάρ το 90% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες. Και ο αριθμός των εργατών θα αυξηθεί κατά ενάμιση εκατομμύριο όταν θα αρχίσουν τα έργα για το Μουντιάλ.