Βούληση για να δοθεί ευκαιρία στην διπλωματία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαφάνηκε χθες στις ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα και του Χασάν Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι οποίοι ωστόσο ούτε συναντήθηκαν ούτε αντάλλαξαν χειραψία, κάτι που προδίδει την ύπαρξη δυσπιστίας στις προθέσεις των δυο πλευρών.
Βούληση για να δοθεί ευκαιρία στην διπλωματία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαφάνηκε χθες στις ομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα και του Χασάν Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι οποίοι ωστόσο ούτε συναντήθηκαν ούτε αντάλλαξαν χειραψία, κάτι που προδίδει την ύπαρξη δυσπιστίας στις προθέσεις των δυο πλευρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του εξέφρασε την ευχή του για μια επικοιδομητική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του. "Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει δοκιμάσουμε την διπλωματική οδό", είπε αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη εμποδίων που θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν. "Δεν είχαμε αρκετό χρόνο να συντονίσουμε τη συνάντηση αλλά, ο πάγος έχει ήδη αρχίσει να σπάει διότι το κλίμα αλλάζει", είπε με νόημα.
Ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για μια "διαφορετική σχέση" η οποία θα είναι βασισμένη στα αμοιβαία συμφέροντα και στον σεβασμό.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Ιράν υποστήριξε στο ίδιο βήμα ότι είναι δυνατή η εύρεση πλαισίου για την διαχείριση των διαφορών των δυο χωρών.
Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "δεν αποτελεί απειλή" ούτε για τον κόσμο ούτε για την περιοχή και επανέλαβε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική της ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Κατήγγειλε μάλιστα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του. "Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για τον κόσμο ή την περιοχή. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα του ιρανικού λαού και θα προσφέρει ταυτοχρόνως στον κόσμο την πεποίθηση ότι το ιρανικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό", υπογράμμισε.
"Τα πυρηνικά όπλα και τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν θέση στο δόγμα ασφαλείας και άμυνας του Ιράν. Είναι αντίθετα με τις βασικές θρησκευτικές κι ηθικές μας πεποιθήσεις.", δήλωσε σχετικά.
Την ίδια ώρα, διαδηλωτές, Ιρανοί αντικαθεστωτικοί ως επί τω πλείστον, έξω από το μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε μια ιρανο-αμερικανική προσέγγιση. Αναλυτές επισημαίνουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη Μέση Ανατολή, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της Συρίας, όπου το Ιράν στηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ.
Αργότερα, μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ και στο CNN είπε ότι τα εγκλήματα των ναζί κατά των Εβραίων είναι καταδικαστέα, σε μια σαφή στροφή σε σχέση με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει το ολοκαύτωμα.
Στην ομιλία του κ. Ροχανί αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυνική και υποκριτική ομιλία λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που ιρανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας σφαγή αθώων αμάχων στη Συρία.
Ο κ. Ροχανί συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη τέτοιου επιπέδου συνάντηση των δυο χωρών από το 2005. Ο κ. Ολάντ είπε ότι αυτή είναι η "πρώτη επαφή που ανοίγει τον δρόμο για άλλες".
Πολλοί ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση σε γεύμα του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ανοιχτός στην ιδέα μιας συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιρανό ηγέτη. Αλλά συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ίσως κάτι τέτοιο να ήταν πολύ πρόωρο για την άλλη πλευρά.
Αύριο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ιρανό ομόλογό του σε μια συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων χωρών της ομάδας των Έξι σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.