Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να μην απαντήσουν στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο καλούνται να υποδείξουν κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Να μπλοκάρουν τη διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας επιχειρούν οι πρυτάνεις.
Στη 73η σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να μην απαντήσουν στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο καλούνται να υποδείξουν κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία που έχει η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα να ετοιμάσει τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των 8.211 υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα, για να συμπληρωθεί έτσι ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που έχει δεσμευτεί να βγάλει σε διαθεσιμότητα έως τον Σεπτέμβριο, λήγει σε 14 ημέρες.
Σε δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, τονίζει πως "από 6.200 δεν μπορείς να κόψεις 1.500" και προσθέτει: "Ήδη, είμαστε υποστελεχωμένοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και αθρόας φυγής ανθρώπων. Αν χάσουμε και 1.500 ακόμα και ειδικά με τρόπο οριζόντιο δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε".
Στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πάντως, δείχνουν ότι υπάρχουν πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ απασχολούνται 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι για να εξυπηρετούν 15.000 μέλη ΔΕΠ και 500.000 πολίτες, όταν σε όλο το υπουργείο υπάρχουν μόλις 4.200 διοικητικοί υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση 190.000 υπαλλήλων και 1.800.000 πολίτων.
Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι από την αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, κυρίως σε 4 ιδρύματα:
Το Πολυτεχνείο
Το Καποδιστριακό
Το Αριστοτέλειο και
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν χωρίς γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ μέσω ΠΔ και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση αν δεν προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση και δεν δοθούν τα στοιχεία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα.
Την ίδια ώρα, σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που -όπως υποστηρίζουν- έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμό τους και οδηγεί το υγειονομικό προσωπικό σε απολύσεις.