Σενάρια πολέμου με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία επεξεργάζονται πλέον τα επιτελεία των Αμερικανών και των συμμάχων τους, απαιτώντας απαντήσεις από το καθεστώς Ασαντ για τις καταγγελίες ότι εκανε χρηση χημικών όπλων και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους.
Σενάρια πολέμου με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία επεξεργάζονται πλέον τα επιτελεία των Αμερικανών και των συμμάχων τους, απαιτώντας απαντήσεις από το καθεστώς Ασαντ για τις καταγγελίες ότι εκανε χρηση χημικών όπλων και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους. Ο Μπαράκ Ομπάμα συσκέφθηκε με τους επιτελείς του, ενώ συζήτησε τηλεφωνικά το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον. "O Λευκός Οίκος διατηρεί ελάχιστες αμφιβολίες ότι τα στρατεύματα του Άσαντ εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά στα μέσα της εβδομάδας ανατολικά της Δαμασκού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τα πολεμικά σενάρια, λέγοντας: "Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε απ'το Υπουργείο Αμύνης να προετοιμάσει εναλλακτικές για κάθε ενδεχόμενο. Το έχουμε κάνει αυτό κι είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όποια εναλλακτική αν εκείνος αποφασίσει να προχωρήσει σε μια".
Το καθεστως της Δαμασκού διαψευδει και κατηγορεί τους ανταρτες όχι χρησιμοποίησαν χημικά, ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ξένης επέμβασης θα τυλιχτεί στις φλόγες ολοκληρη η Μέση Ανατολή. Παρόμοια προειδοποίηση απηύθηνε και η Τεχερανη που είναι βασικός συμμαχος του Ασαντ. Η Δαμασκός συμφωνησε το απόγευμα να επιτρεψει την πρόσβαση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, αλλά η Ουασιγκτον δεν φαίνεται ικανοποιημενη, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί ότι μια σταρτιωτική επέμβαση θα φερει μεγαλύτερα δεινα στη Μέση Ανατολή.
Το ερώτημα είναι εαν και πότε θα επιτραπεί η πρόσβαση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στις επίμαχες περιοχές, καθώς οι Γιατροί Χωρίς Συνορα λενε ότι εχουν πληροφορίες για 355 νεκρούς από νευροπαραλυτικά αέρια.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωνε ότι όλα δείχνουν ενοχή του συριακού καθεστώτος για την επίθεση με τα χημικά. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" επικαλούμενος πληροφορίες από τρία νοσοκομεία της περιοχής μίλησε για εκατόμβη αμαχων. Το Ιραν προειδοποίησε τη Δυση για σοβαρες συνεπειες εαν περασει την κοκκινη γραμμη και ανακοίνωσε ότι ελαβε διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό ότι η συριακή κυβερνηση θα συνεργαστεί με την αποστολή του ΟΗΕ για επιτόπια ερευνα.
Συμφωνα με πηγες του State Department την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ζητησε από την περασμενη Πεμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομολογό του της Συρίας Αλ Μουάλεμ. Άγνωστο εαν η επικοινωνία ήταν ενα είδος τελεσιγράφου. Η Γαλλία εχει μεν ταχθει υπερ μιας δυναμικής απάντησης, αποκλείει όμως μια χερσαία εισβολή και προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα. "Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να αποφευχθεί η διάλυση της Συρίας. Συνεπώς πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας αλλά, να παραμείνουν τα διαρθρωτικά στοιχεία διαφορετικά, θα έχουμε ένα ακόμη Ιράκ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Παράλληλα, πολλές δυτικές αλλα και αραβικές κυβερνήσεις εκφραζουν φόβους ότι μια επέμβαση όπως αεροπορικοι βομβαρδισμοί μπορεί μεν να εγερνε την πλαστιγγα υπερ των αντικαθεστωτικών αλλα θα ενίσχυε ταυτόχρονα και τα ακραία στοιχεία όπως οργανώσεις που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα. Συμφωνα παντως με τον αμερικανικό Τυπο η Ουασιγκτον και οι συμμαχοι της εξεταζουν το ενδεχόμενο μιας νατοϊκής επιχείρησης όπως στην πρωην Γιουγκοσλαβία, χωρίς εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ, καθώς αντιδρουν Ρωσία και Κίνα.