Την Τρίτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ που απειλεί με κλείσιμο των σχολείων πριν καν ανοίξουν από τις 11 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, στις μετατάξεις αλλά και στο νομοσχέδιο.
Την Τρίτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ που απειλεί με κλείσιμο των σχολείων πριν καν ανοίξουν από τις 11 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, στις μετατάξεις αλλά και στο νομοσχέδιο.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", τόνισε ότι οι αλλγές ακυρώνουν παντελώς το φροντιστήριο και δίνεται πλέον μέσα στο σχολείο η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές -και όχι μόνο στους έχοντες και κατέχοντες- να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ έστειλε μήνυμα στους εκπαιδευτικούς ότι δεν θα θιγούν από την κινητικότητα, ενώ μη ειδική ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο για το λύκειο κατοχυρώνονται, όπως είπε, οι οργανικές θέσεις τους. "Η διαθεσιμότητα των 2.100 εκπαιδευτικών του Ιουλίου, από το σύνολο των 150.000, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε κενές θέσεις, και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε άλλον τομέα του Δημοσίου ή και εντός του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ολοκληρώνουν την ανακατανομή των εκπαιδευτικών με στόχο την άμβλυνση πολυετών παθογενειών", υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ πρόσθεσε: "Σας θυμίζω ότι επί χρόνια διορίζονταν εκπαιδευτικοί σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες ανάγκες, με αποτέλεσμα σε έναν νομό να περισσεύουν και στον διπλανό να υπάρχουν κενό στην ίδια ειδικότητα".
Βασικές τομές στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, είναι η προσμέτρηση των βαθμών και των τριών τάξεων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και η δημιουργία ενός ισχυρού επαγγελματικού λυκείου και μεταγυμνασικαών σχολών κατάρτισης που θα συνδέουν για πρώτη φορά άμεσα τους μαθητές με την αγορά εργασίας. Το υπουργείο στοχεύει έτσι στην ψήφιση του νομοσχεδίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές στην Α' τάξη του Λυκείου και το 2016 να ισχύσει το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι επιδόσεις των μαθητών και στις 3 τάξεις του Λυκείου θα μετράνε πλέον για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ειδικό συντελεστή βαρύτητας σε κάθε τάξη.
Όταν ο μέσος όρος του βαθμού των πανελλαδικών είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του απολυτηρίου, θα ενισχύεται με πριμ η τελική βαθμολογία.
Το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων και στις 3 τάξεις του Λυκείου θα προέρχεται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές.
Τα μαθήματα των πανελλαδικών μειώνονται από 6 σε 4 και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών αυξάνονται στην Γ' Λυκείου από 14 σε 20 ώρες εβδομαδιαίως.
5 θα είναι τα επιστημονικά επίπεδα, ενώ προτείνεται και η δημιουργία ενός 6ου ξεχωριστού πεδίου για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Οι τεχνολογικές επιστήμες που άνηκαν στο 40 πεδίο ενσωματώνονται με στόχο να αναβαθμιστούν στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών και το 5ο είναι ένα νέο πεδίο με ξεχωριστά τα παιδαγωγικά τμήματα.
Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου, παίρνει τέλος η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ανακοινώνονται οι βάσεις όπου αναμένεται μεγάλη πτώση ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι ιατρικές. Τα δύσκολα θέματα σε εξεταζόμενα μαθήματα και των 5 επιστημονικών πεδίων αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στις οικονομικές σχολές έως και 800 μόρια, κατά 500-600 μόρια στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες του 2ου και 4ου πεδίου, και μικρότερη κατά 150-300 μόρια αναμένεται η πτώση στις νομικές και φιλολογικές σχολές.