Το πρώτο εργαστηριακά φτιαγμένο μπιφτέκι παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο και δοκιμάστηκε από δύο εθελοντές, μια Αυστριακή διατροφολόγο και έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, με ανάμεικτες αντιδράσεις.
Το πρώτο εργαστηριακά φτιαγμένο μπιφτέκι παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε δημόσια εκδήλωση στο Λονδίνο και δοκιμάστηκε από δύο εθελοντές, μια Αυστριακή διατροφολόγο και έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, με ανάμεικτες αντιδράσεις.
Οι δυο εθελοντές δοκίμασαν το μπέργκερ που αποτελεί δημιούργημα επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με την ελπίδα να καταστεί εφικτή η παραγωγή κρέατος στα εργαστήρια, κάτι που θα βοηθήσει στη διατροφή μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Είναι άπαχο, χρειάστηκε τρεις μήνες για να παρασκευαστεί και πέντε χρόνια έρευνας και κόστισε 290.000 ευρώ. Παρασκευάστηκε με τη χρήση κυττάρων από τον λαιμό αγελάδας και τεχνικές που αναπτύχθηκαν για τη δημιουργία οργάνων.
Αποτελεί δημιούργημα του Ολλανδού επιστήμονα Μαρκ Ποστ, ο οποίος το περιέγραψε ως εξής:
"Φτιάχτηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας. Είναι μοσχαρίσιο κρέας όπως το γνωρίζουμε, αλλά ενισχύσαμε το χρώμα με χυμό παντζαριού και σαφράν -φυσικές χρωστικές ουσίες- προσθέσαμε ψίχουλα ψωμιού κι αυτό ήταν όλο".
Όσο για τη διαδικασία παρασκευής, ο καθηγητής που ηγείται της έρευνας ανέφερε:
"Πήραμε με ανώδυνη διαδικασία μυϊκό ιστό αγελάδας, ο οποίος περιέχει βλαστοκύτταρα που αναπλάθουν τον ιστό όταν αυτός τραυματιστεί και με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάσαμε τα κύτταρα φτιάχνοντας από ένα κύτταρο, 40 δισεκατομμύρια κύτταρα".
Το μπιφτέκι ανέλαβε να μαγειρέψει ένας διακεκριμένος σεφ, ο οποίος είπε ότι έχει "ανεπαίσθητη οσμή κι ωραίο χρώμα" και ότι είναι σαν όλα τα άλλα μπιφτέκια που έχει μαγειρέψει, με πολύ ευχάριστο άρωμα.
Οι δύο εθελοντές που προσφέρθηκαν να το δοκιμάσουν το περιέγραψαν λέγοντας πως "μοιάζει με κρέας, δεν είναι τόσο ζουμερό, αλλά η σύσταση είναι τέλεια, αν και του λείπει το αλατοπίπερο" και πως "η υφή, η αίσθηση στο στόμα μοιάζει με αυτήν του κρέατος και δεν έχει καθόλου λίπος".
Τα βλαστοκύτταρα από ένα και μόνο ζώο επαρκούν για να φτιαχθεί εκατομμύρια φορές περισσότερο κρέας, λένε οι επιστήμονες, και εκτιμούν ότι το εργαστηριακά κατασκευασμένο κρέας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας επισιτιστικής κρίσης, ενώ είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον.
Το υπερβολικό κόστος παρασκευής του τεχνητού κρέατος θα μειωθεί αν μια μέρα μπει στην παραγωγή, κάτι που τοποθετείται σε 10 με 20 χρόνια. Προς το παρόν, το ερευνητικό σχέδιο χρηματοδοτεί ο 30χρονος δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google.
Με δεδομένο πάντως ότι το κρέας αυτό παρασκευάστηκε στο εργαστήριο, με την εξέλιξη αυτυή ανοίγουν πολλά ζητηματα δεοντολογίας και ηθικής, ενώ ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για "μπιφτέκι του σωλήνα" και για "μπέργκερ -Φρανκενστάιν".
Από την μεριά της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Oxford, Τάρα Γκαρνέτ κάλεσε τους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτές τις σημαντικές αποφάσεις να κοιτάξουν πέρα από την τεχνολογία. "Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία 1,4 δισ. άνθρωποι στον κόσμο είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι και την ίδια στιγμή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κοιμούνται πεινασμένοι. Αυτό είναι περίεργο και μη αποδεκτό. Οι λύσεις δεν έγκεινται μόνο στην παραγωγή περισσότερου φαγητού αλλά στην αλλαγή των συστημάτων της προσφοράς και της πρόσβασης και του κόστους, έτσι ώστε όχι απλά να φθάνει στους ανθρώπους περισσότερο φαγητό, αλλά και καλύτερο φαγητό", τόνισε.
Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες δύνανται μέχρι στιγμής να φτιάχνουν μικρά κομμάτια κρέατος καθώς για να παράξουν μεγαλύτερα θα απαιτούντο τεχνητά κυκλοφοριακά συστήματα ικανά να διανέμουν συστατικά και οξυγόνο.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπέρ της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων (PETA) τονίζει ότι το εργαστηριακά φτιαγμένο μπέργκερ θα "μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα διατηρήσει αποθέματα νερού και θα καταστήσει την προσφορά φαγητού πιο ασφαλή".