Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τους Κούρδους που συνελήφθησαν στο φουσκωτό με τον βαρύ οπλισμό στα ανοιχτά της Χίου και φέρονται ως τρομοκράτες, ενώ η Τουρκία κινείται ήδη για να ζητήσει την έκδοσή τους. Και σημαίες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου στο φουσκωτό.
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τους Κούρδους που συνελήφθησαν στο φουσκωτό με τον βαρύ οπλισμό στα ανοιχτά της Χίου και φέρονται ως τρομοκράτες, ενώ η Τουρκία κινείται ήδη για να ζητήσει την έκδοσή τους.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, εκτός από τα αντιαρματικά, τις χειροβομβίδες, τα όπλα και τους δύο έτοιμους προς χρήση ωρολογιακούς μηχανισμούς, στο σκάφος υπήρχαν και σημαίες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις τον Μάρτιο του 2013 κατά του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης και εναντίον του γραφείου του κόμματος του Ερντογάν στην Άγκυρα, καθώς και για εκείνη εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Κατά την ενημέρωση που έκανε σήμερα για την υπόθεση η Ελληνική Αστυνομία, ο εκπρόσωπός της Χρήστος Παρθένης αποκάλυψε ότι οι δύο Κούρδοι που ήταν πάνω στο σκάφος ήταν καταζητούμενοι. Για τον ένα εκ των δύο μάλιστα, τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ, η Interpol Τουρκίας είχε εκδώσει "ερυθρά αναγγελία" για την επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και καταζητούνταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, οι δύο Κούρδοι είχαν υποβάλει και αιτήματα χορήγησης ασύλου προς τις ελληνικές αρχές το 2012, τα οποία απορρίφθηκαν. Αυτό του 55χρονου Μπιμπέρ επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε υποβάλει πλαστά έγγραφα και το δεύτερο ως ανυποστήρικτο, καθώς ο 33χρονος Κούρδος δεν εμφανίσθηκε στη συνέντευξη.
Οι 6 συλληφθέντες στη Χίο περιγράφονται ως το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει γιάφκα της οργάνωσης στη χώρα μας.
Μία ακόμη πληροφορία που έγινε γνωστή είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συλληφθείς Έλληνας είχε κάνει τη διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αφού μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, τον Απρίλιο, είχε μεταφέρει και πάλι 2 Τούρκους από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Χίο.
Περισσότερα στοιχεία έγιναν γνωστά και για τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες Τουρκίας και Κουρδιστάν, στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, και στην κατοχή τους βρέθηκαν πλαστά διαβατήρια.
Ο 50χρονος που είχε πλαστό γαλλικό διαβατήριο καταζητείται στη Γαλλία ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ το διαβατήριο που χρησιμοποιούσε στη χώρα μας είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2013.
Όσο για τον δεύτερο, πρόκειται για 48χρονο Τούρκο που είχε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο και σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές. Είχε καταδικαστεί το 2010 ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης και σήμερα προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, ενώ εκκρεμεί ένταλμα έκδοσης των γερμανικών αρχών.
Την ίδια ώρα, κι ενώ στην αντιτρομοκρατική περιμένουν τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τα όπλα που βρέθηκαν πάνω στο σκάφος, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στα γραφεία στα Εξάρχεια, που είναι 40 κινητά τηλέφωνα, 50 κάρτες SIM, 25 μονάδες ηλεκρονικών υπολογιστών, 30 USB, 10 σκληροί δίσκοι, 44 φυσίγγια κρότου λάμψης και 60 ψηφιακοί δίσκοι.
Παρά την προσπάθεια των ατόμων που βρίσκοντα στα γραφεία να σβήσουν αρχεία κατά την έφοδο των αστυνομικών, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβαν και κατέσχεσαν χειρόγραφες σημειώσεις, έναν ψηφιακό χάρτη της περιοχής Καραντουρούμ στη Σμύρνη και φωτογραφίες από παράκτιες περιοχές, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχουν σημειώσεις στην τουρκική γλώσσα.
Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, προσπαθώντας να "συνθέσουν το παζλ" ευρημάτων και στοιχείων, ενώ για την υπόθεση υπάρχει ελληνοτουρκική συνεργασία.