Στις διάφορες νομικές και πολιτικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Στις διάφορες νομικές και πολιτικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση της δημοσιογράφου του CNN στην Ελλάδα, Ελίντας Λαμπροπούλου, η οποία ανέφερε: "Από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση έχουμε ακούσει πολλές και διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Αλλά πολιτικά ενδέχεται να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αναγνώσεις – ερμηνείες της απόφασης του δικαστηρίου, μεταξύ του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης, των Συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κυβερνητικών εταίρων, που και οι δύο τονίζουν πως αυτό που συνέβη είναι μια νίκη".
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στο θέμα της απόφασης και τονίζει: "Ελληνικό δικαστήριο διέταξε να εκπέμψει ξανά το κραδικό δίκτυο ΕΡΤ καθώς αναδιαρθρώνεται, επιτρέποντας στους ερίζοντες ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού να κινηθούν προς έναν συμβιβασμό που αποτρέπει τις πρόωρες εκλογές…."
Το BBC υπογραμμίζει πως μπορεί να υπήρξε προσωρινή λύση στην κρίση ωστόσο σημειώνει ότι η ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει αποδυναμωθεί. Μάλιστα το βρετανικό δίκτυο αντιπαραβάλει τα πρώτα χειροκροτήματα στην ΕΡΤ στο άκουσμα της απόφασης με την συνειδητοποίηση πως αρκετοί θα χάσουν τις δουλειές τους.
Τονίζοντας πως παρά τη δικαστική απόφαση τα κόμματα της συγκυβέρνησης εξακολουθούν να διαφωνούν για το τι θα κάνουν με την ΕΡΤ, το Associated Press αναφέρει πως το "μαύρο" παραμένει στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης.
Η συντηρητική Die Welt του Βερολίνου παρομοιάζει στη διαδικτυακή της έκδοση την ΕΡΤ με "δυναμίτη για την κυβέρνηση της Αθήνας" υπογραμμίζοντας ότι το κλείσιμό της κλόνισε ισχυρά τον Αντώνη Σαμαρά.
"Με τη συμφωνία (των τριών εταίρων) απετράπη προς το παρόν μία νέα εκλογική αναμέτρηση -θα ήταν η τέταρτη εντός τεσσάρων ετών. Μία νέα προσφυγή στις κάλπες δεν είναι προς το συμφέρον των κυβερνώντων κομμάτων, καθώς έτσι θα μπορούσαν να επωφεληθούν τόσο η αριστερή όσο και η ακροδεξιά αντιπολίτευση", τονίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.
"Το θέαμα της περασμένης Τρίτης, όταν ξαφνικά έπεσε μαύρο στις συχνότητες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, προκάλεσε έκπληξη. Κι αυτό μολονότι το κρατικό δίκτυο ΕΡΤ κάθε άλλο παρά δημοφιλές ήταν στην Ελλάδα και δεν έχαιρε καλής φήμης. Αλλά οι περισσότεροι Έλληνες θεώρησαν υπερβολική την κίνηση. Πρωτίστως όμως η ελληνική κυβέρνηση περιήλθε σε κρίση, λες και δεν είχε αρκετές να αντιμετωπίσει" αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό δίκτυο ZDF.
Η γαλλική "Journal Du Dimanche" υπογραμμίζει: "Ο δημόσιος ελληνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός θα επαναλειτουργήσει προσωρινά".