Συνέχιση της μισθοδοσίας σε πολλούς επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου επιτρέπει η προβληματική λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αυτές των καθηγητών της Παντείου που εχουν καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, αλλά και μιας υπαλλήλου στην Καρδίτσα που βρίσκεται στη φυλακή και για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ και ζητά 70.000 ευρώ για μισθούς που δεν της έχουν καταβληθεί.
Τη συνέχιση της μισθοδοσίας σε πολλούς επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί ακόμα και από ποινικά δικαστήρια, επιτρέπει η πλημμελής και προβληματική λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ενδεικτική είναι η υπόθεση των καθηγητών της Παντείου, όπου ο πρώην πρύτανης Δ.Κώνστας και οι δύο πρώην αντιπρυτάνεις Π.Γετίμης και Κ.Παπαθανασόπουλος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών, για προκλητικές και υπέρογκες δαπάνες την περίοδο 1992-1998, από τις οποίες προέκυψε έλλειμμα ύψους 8 εκατ. στα ταμεία του Πανεπιστημίου.
Οι τρεις καθηγητές, που καταδικάστηκαν και από το Εφετείο, συνεχίζουν να αμείβονται με το 100% των αποδοχών τους, καθώς το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, αρμόδιο για τα μελη ΔΕΠ, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Με αυτό το δεδομένο, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η καταβολή του συνόλου των τακτικών αποδοχών τους θεωρήθηκε νόμιμη.
Την ίδια ώρα, υπάλληλος του Κέντρου Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Καρδίτσας που καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Κέντρου, ζητά τώρα αναδρομικά το μισθό της επειδή το πειθαρχικό συμβούλιο έκανε λάθος και δεν την κάλεσε να απολογηθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας, η εν λόγω υπάλληλος -την ιστορία της οποίας αποκάλυψε η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"- κατηγορείται ότι έχει υπεξαιρέσει περισσότερα από 3,87 εκατ. βάζοντας στην τσέπη της τα νοσήλια από ασφαλιστικά ιδρύματα που προορίζονταν για τα δεκάδες παιδιά που περιθάλπονταν στο ίδρυμα.
Μετά την πρωτόδικη καταδίκη της υπαλλήλου από την ποινική δικαιοσύνη, η τέως οικονομική διαχειρίστρια του ΚΕΠΕΠ παραπέμφθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο αρχικά την έθεσε σε δυνητική αργία και αργότερα αποφάσισε την οριστική της παύση.
Με το αιτολογικό ότι δεν κλήθηκε να απολογηθεί στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, η υπάλληλος προσέφυγε στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, το οποίο και τη δικαίωσε, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση και ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης από πρωτοβάθμιο πειθαρχικό.
Η εν λόγω υπάλληλος θεωρείται ακόμη και σήμερα ενεργή, καθώς όπως δηλώνει η νυν διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ Ρίτσα Χατζοπούλου, οι υπάλληλοι του Κέντρου δεν υπάγονται πλέον στο υπ. Υγείας, άρα ούτε και στις ΔΥΠΕ. "Υπαγόμαστε πλέον στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν νομίζω να έχει συστήσει ακόμη πειθαρχικά συμβούλια" σημειώνει.
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην υπάλληλο, που βρίσκεται στη φυλακή, να ζητά να της καταβληθούν αναδρομικά μισθοί ύψους 70.000 ευρώ!
Τους τελευταίους 5 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 950 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία. Στα πρωτοβάθμια συμβούλια εκκρεμούν 1.533 υποθέσεις και στα δευτεροβάθμια 450.
Την ίδια ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει αναλάβει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον πειθαρχικό έλεγχο των λεγόμενων επίορκων, αλλά και τον εντοπισμό των κοπανατζήδων και των υπαλλήλων που διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.