Η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο MEGA και τη Βίκυ Κατεχάκη για τον τίτλο της "Γυναίκας της Χρονιάς" με τον οποίο τιμήθηκε από μία διοργάνωση-θεσμό στη Μεγάλη Βρετανία και το σπουδαίο ερευνητικό της έργο, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Έλλάδα και τους Έλληνες.
Για τον τίτλο της "Γυναίκας της Χρονιάς" με τον οποίο τιμήθηκε από μία διοργάνωση-θεσμό στη Μεγάλη Βρετανία, το σπουδαίο ερευνητικό της έργο, τη χώρα καταγωγής της, την Ελλάδα, αλλά και για το παιδικό της όνειρο… τη NASA, μίλησε στο MEGA και τη δημοσιογράφο Βίκυ Κατεχάκη η Ελένη Αντωνιάδου.
Μόλις στα 25 της χρόνια, η νεαρή ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA τιμήθηκε για το ερευνητικό της έργο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης "2013 FDM Everywoman in Technology Awards". Πρόκειται για τα Βραβεία που διοργανώνει κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος Οργανισμός της Βρετανίας για να τιμήσει τις γυναίκες που διαπρέπουν στις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Επιχειρηματικότητα.
Αναφερόμενη στην τιμητική διάκριση στο πρόσωπό της, η Ελένη Αντωνιάδου δήλωσε ότι την "αιφνιδίασε ευχάριστα". "Για εμένα -είπε στο MEGA- ήταν τελείως ανέλπιστο, γιατί παρόλο που είμαι Ελληνίδα, δεν γνώριζαν για πολλά χρόνια τι κάνω και με τι ασχολούμαι. Και πραγματικά έχω συγκινηθεί. Και θέλω να ξαναπώ ευχαριστώ στον κόσμο γιατί αυτή η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη, μου δίνει μεγάλο κουράγιο και ελπίδα για το μέλλον, γενικά".
Στη συνέντευξη που παραχώρησε μέσω SKYPE στη Βίκυ Κατεχάκη, η νεαρή ερευνήτρια μίλησε και για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην επιτυχία της και τα μηνύματα που πήρε από την Ελλάδα, εκφράζοντας τη συγκίνησή της. Είπε σχετικά:
"Στην Ελλάδα, η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Για εμένα ήταν ανέλπιστες οι αντιδράσεις αυτές για τον απλούστατο λόγο ότι αν και είμαι Ελληνίδα, πέρα από τον κοινωνικό μου κύκλο, τον πολύ στενό, στην Ελλάδα δε γνώριζαν μέχρι τώρα τι κάνω, με τι ασχολούμαι. Πραγματικά, νιώθω πολύ συγκινημένη και θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' γιατί αυτή η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη, μου δίνει κουράγιο και ελπίδα για το μέλλον. Και νομίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε σαν Έλληνες αποδεικνύει ότι, ίσως, είναι και η λύση για να διώξουμε τη μιζέρια της εποχής μας και να ανακάμψουμε".
Στη NASA, η Ελένη πραγματοποιεί, όπως λέει, ένα παιδικό της όνειρο. "Είναι πάρα πολύ συγκλονιστικό να δουλεύεις καθημερινά εκεί. Εγώ ακόμη δεν μπορώ να ξεπεράσω τον ενθουσιασμό μου που με διάλεξαν. Δηλαδή κάθε μέρα, και το λέω πραγματικά αυτό, κάθε μέρα που πηγαίνω στη δουλειά και βλέπω το σήμα της NASA, όταν οδηγώ για να μπω μέσα στην πύλη, σκέφτομαι δεν είναι δυνατό να είμαι εδώ! Δεν είναι δυνατόν να τα κατάφερα να είμαι εδώ μέσα!" λέει.
Ως ερευνήτρια στις βιοεπιστήμες, τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική, η ίδια και η ομάδα της επιχειρούν να εφαρμόσουν στο προσεχές μέλλον μία εναλλακτική μέθοδο στη μεταμόσχευση οργάνων, μέσω τεχνητής ανάπτυξης, χωρίς την ύπαρξη δωρητών, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του σύγχρονου φαινομένου εμπορίου οργάνων. "Ως Ελληνίδα, χαίρομαι πραγματικά που είμαστε πάλι πρώτοι και έχουμε μία πρωτιά σε έναν κλάδο, ο οποίος είναι πάρα πολύ καινούργιος, πάρα πολύ καινοτόμος" δηλώνει στο MEGA.
Εκτός από τα τεχνητά όργανα, η Ελένη Αντωνιάδου και η ομάδα της στη NASA πραγματοποιούν μία ακόμη καινοτόμο έρευνα, με στόχο -μεταξύ άλλων- να μην υπάρχουν στο μέλλον πειραματόζωα. "Δημιουργούμε κάποια βλαστοκύτταρα, κάποιους μικρούς μηχανισμούς. Πρόκειται δηλαδή για ζωντανούς οργανισμούς, στους οποίους χρησιμοποιούμε καρδιακά κύτταρα και κύτταρα των μυών, οπότε τα βλέπουμε να κινούνται μέσα στο εργαστήριο! Στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα βιολογικά ρομπότ για να τεστάρουμε στο μέλλον κάποια φάρμακα ώστε να σταματήσουν αυτά τα πειράματα που γίνονται πάνω στα ζώα" αναφέρει.
Η 25χρονη Ελληνίδα "Γυναίκα της Χρονιάς" δηλώνει υπερήφανη για την καταγωγή της, θεωρεί ότι η η Ελλάδα προσφέρει ακόμη ευκαιρίες και στέλνει το δικό της θετικό μήνυμα στους νέους συμπατριώτες της, λέγοντας: "Θα έλεγα στους νέους να έχουν πίστη και να προσπαθήσουν να βρουν το δρόμο τους. Αν θεωρούν ότι αυτό στο οποίο εξειδικεύονται δεν μπορεί αυτή την περίοδο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, τότε έχοντας βέβαια και τα ακαδημαϊκά εφόδια να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε στο εξωτερικό. Αλλά να μην κλείνουν τις πόρτες πίσω τους…".
Όσο για το αν η ίδια θα επέστρεφε κάποια στιγμή στην Ελλάδα, λέει ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού που σκέφτονται ότι αν επέστρεφαν στη χώρα μας δεν θα ήταν… τίποτα το σημαντικό. "Στο εξωτερικό, υπάρχει πολύ πιο έντονος ανταγωνισμός και λείπει αυτό που εμένα με συγκινεί αφάνταστα και είναι η αλληλεγγύη" σημειώνει και προσθέτει: "Δεν αποκλείω να επιστρέψω κάποια στιγμή, θα το ήθελα πολύ. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να έρχομαι όσο το δυνατό πιο συχνά και να δημιουργώ κάποιες συνεργασίες με επιστήμονες και ινστιτούτα στην Ελλάδα, ώστε να αναπτύξουμε νέους δεσμούς για το μέλλον".