Το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο οποίος και περιλαμβάνει 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έναντι 534 που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά".
Το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο οποίος και περιλαμβάνει 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έναντι 534 που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά".
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των σχολών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129 και πέντε ιδρύματα ενώ σε μεταβατικότητα -δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013- τίθενται 26 τμήματα.
Πρόκειται για:
τα τμήματα Μηχανολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας
το τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών
τα τμήματα Τεχνολογίας Αλιείας, Εμπορίας Διαφήμισης και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
το τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου
τα τμήματα Πληροφορικής & ΜΜΕ, Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Εργασίας και Οπτικής & Οπτομετρίας του ΤΕΙ Πάτρας
του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας
τα τμήματα Ηλεκτρολογίας και Εμπορίας Διαφήμισης του ΤΕΙ Λαμίας
τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας
τα τμήματα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ
τα τμήματα Τοπογραφίας και Εμποριας Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας
το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας και
τα τμήματα Εμπορίας Διαφήμισης και Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης.
Τη διοικητική τους αυτοτέλεια θα διατηρήσουν το Οικονομικό, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το πανεπιστήμιο Πειραιά. Η συνεργασία των 5 ανωτάτων ιδρυμάτων της Αθήνας θα επιτευχθεί με ακαδημαϊκές συμφωνίες ως κοινοπραξία διατηρώντας την επωνυμία Αδαμάντιος Κοραής και όχι με αλλαγή του νομικού πλαισίου ως ομόσπονδο πανεπιστήμιο. Κοινοπραξία δημιουργείται και μεταξύ του Ιονίου πανεπιστημίου και του ΤΕΙ των Ιονίων νήσων.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, παραμένουν 21 τμήματα ως έχουν ενώ με την μέθοδο της μεταβατικότητας των τμημάτων θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε περίπου 2.500 φοιτητές και όχι σε 15.000.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι ο νέος χάρτης "λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για την χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης". Υπογράμμισε περαιτέρω ότι "η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια λαμβάνοντας υπόψην τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία" ενώ έκανε λόγο για "βήμα διόρθωσης των παθογενειών" και για αποτέλεσμα που αντανακλά την μέγιστη εφικτή σύνθεση και συναίνεση όλων των συμμετασχόντων στην διαβούλευση.
Για άλλη μια φορά ακυρώθηκε η αναγκαία αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει ότι "αντίθετα με ότι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ" για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Παιδείας.
"Οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σήμερα διαμορφώνουν ένα νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, μέσα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες. Γιατί πιστεύουμε, ότι το Σχέδιο Αθηνά έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης" απάντησε ο υφυπ. Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίσει ότι συνεχίζεται "ο αγώνας μέχρι της οριστικής απόσυρσης του σχεδίου διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα σε όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στην πολιτική διάλυσης που ακολουθεί το υπουργείο". Ο υπουργός Παιδείας απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για διάλογο επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού.
Δείτε εδώ το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.
Δείτε εδώ τα τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.