Το τελικό σχέδιο "Αθηνά" για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση παρουσίασε σήμερα ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Το τελικό σχέδιο "Αθηνά" για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση παρουσίασε σήμερα ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να δοθεί τέλος στις πιέσεις του πελατειακού συστήματος και της πανεπιστημιακής συντεχνίας που υπαγόρευαν εδώ και αρκετά χρόνια τη δημιουργία τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με τρόπο άναρχο και χωρίς σχέδιο. Ισχυρά πτυχία και αναβαθμισμένα τμήματα είναι, όπως είπε, ο στόχος του σχεδίου "Αθηνά".
"Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε με την ανεργία και την κρίση, βλέποντας γύρω μας τμήματα που δεν προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί να ευελπιστούμε ότι θα έρθει η ανάκαμψη της χώρας αν δεν προχωρήσουμε στην αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά":
Το φετινό μηχανογραφικό θα έχει 97 λιγότερα τμήματα σε σχέση με πέρσι
Σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις οδηγούνται και άλλα 53 τμήματα που δεν περιλαμβάνονταν στο μηχανογραφικό του 2012
Ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί κατά 4%
Τα τμήματα θα είναι 384 από 481
Τα ομοειδή γνωστικά αντικείμενα συνενώνονται σε αρκετές περιπτώσεις στις ίδιες σχολές ενώ πληθαίνουν οι κατευθύνσεις σε αρκετά από τα τμήματα
Χιλιάδες φοιτητές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα για μετακινήσεις σε άλλες πόλεις καθώς σε 28 τμήματα των ΤΕΙ θα υπάρξει καθεστώς μεταβατικότητας έως το 2018 και οι εισακτέοι του 2012 σε αυτά θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν κανονικά.
Δείτε ποιες είναι οι 28 σχολές που μπαίνουν σε καθεστώς μεταβατικότητας
Αντιδράσεις κομμάτων
Τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο "Αθηνά" εξέφρασαν εκπρόσωποι των κομμάτων στη διάρκεια της συζήτησής του στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Για καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Κουράκης τονίζοντας:
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε προεδρικό διάταγμα, αδικεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε διαβούλευση φορέων θα θέλαμε να γίνει και από επιτροπή μας ώστε να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".
Ν αμην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος σήτησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:
"Έχουμε ενστάσεις και επιφυλάξεις, η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Εάν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος να δούμε και ειδική τεκμηρίωση και τήρηση κριτηρίων σε οριζόντιο επίπεδο".
Για επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια έκανε λόγο η Μαρία Ρεπούση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι:
"Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια που δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες…"