Επεισόδια, που οδήγησαν σε συλλήψεις και πολιτική αντιπαράθεση, σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εργασίας, όταν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο κτίριο και ανέβηκαν μέχρι τον όγδοο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού. Στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε εξέλιξη από το απόγευμα στη Λ. Αλεξάνδρας.
Επεισόδια, που οδήγησαν σε πολιτική αντιπαράθεση, σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εργασίας, όταν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο κτίριο και ανέβηκαν μέχρι τον όγδοο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.
Η εισβολή προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ, που συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους και προχώρησαν σε 35 προσαγωγές, οι οποίες στην πορεία μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Τα άτομα που συνελήφθησαν, και αντιμετωπίζουν τα αδικήματα για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές, κρατούνταν μέχρι αργά το βράδυ στο κτίριο της ΓΑΔΑ, έξω από το οποίο βρίσκονταν από νωρίς συγκεντρωμένο πλήθος, που διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αποχώρησαν και δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία το πρωί από το πεδίον του Άρεως προς τα δικαστήρια.
Στη ΓΑΔΑ μετέβη το απόγευμα και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε παράσταση στον εισαγγελέα και ζήτησε οι συλληφθέντες να αφεθούν ελεύθεροι καθώς είναι όλοι συνδικαλιστές.
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετέβη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δ. Στρατούλη, που έκανε διάβημα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Το χρονικό της έντασης
Η ένταση ξεκίνησε το πρωί, όταν μέλη του ΠΑΜΕ -που πρόσκειται στο ΚΚΕ- συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, για τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και για τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Βρούτση, ο οποίος ανέφερε πως το μέχρι τώρα ασφαλιστικό σύστημα είχε οικοδομηθεί με βάση τις πελατειακές σχέσεις.
Γύρω στις 10:30 π.μ., περίπου 30 με 40 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μπήκαν στο υπουργείο κι έφτασαν στον 8ο όροφο μέχρι τον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού Εργασίας. Αμέσως μπήκαν μέσα στο υπουργείο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ έκλεισε η σιδερένια πόρτα της στοάς που οδηγεί στην οδό Σταδίου.
Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 2 ωρών με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατέβηκαν στο ισόγειο του κτιρίου συνοδευόμενα από άνδρες της αστυνομίας, ενώ έξω από τη στοά, επί της οδού Σταδίου, τα επεισόδια συνεχίζονταν.
Το μεσημέρι, οι δυνάμεις της αστυνομίας προσήγαγαν 35 άτομα στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγη ώρα αργότερα επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους μέσα στο κτίριο του υπουργείου και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν εικόνες όπου φαίνονται πεταμένοι φάκελοι και Η/Υ από τα γραφεία συνεργατών του υπουργού Εργασίας στον 8ο όροφο, καθώς και μία σπασμένη πόρτα.
Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΚΚΕ
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για οργανωμένη επιδρομή και τόνισε ότι "η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων". "Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν. Λυπάμαι, γιατί κάποιοι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στήνουν σκηνικό έντασης και βίας" τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Απαντώντας με δηλώσεις της από τη ΓΑΔΑ, η κ. Παπαρήγα αμφισβήτησε ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν καταστροφές, κάλεσε τον υπουργό να προσκομίσει σχετικό βίντεο και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εμφανίζει "τους εργαζόμενους σαν καταστροφείς και ότι ξοδεύουν την αγωνιστικότητά τους να σπάνε γραφεία ή κεφάλια υπουργού". "Ε, όχι. Τέτοιο ξόδεμα αγωνιστικότητας εμείς δεν το κάνουμε" τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ .
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας στο MEGA τις εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά συνεργεία όταν τους επετράπη η είσοδος στο υπουργείο, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Αλεξάνδρα Μπαλού μίλησε για "κατασκευασμένες εικόνες" και "ασύστολα ψέματα". "Το ΠΑΜΕ δεν έκανε καμία από τις ζημιές που εμφανίζονται στα κανάλια, τις προκάλεσε η αστυνομία και τα ΜΑΤ… Το ΠΑΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι στα ασύστολα ψέματα που είπε ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό" τόνισε η κ. Μπαλού.
Έμπρακτη αποδοκιμασία της βίας ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι "η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γιάννη Βρούτση είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα".