"Η απογοήτευση της κοινής γνώμης έναντι της ΕΕ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών" υποστήριξε ο Ντέηβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη, ενώ υποσχέθηκε ότι εφόσον επανεκλεγεί το κόμμα του το 2015 θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας με την ΕΕ σε νέα βάση και θα θέσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε δημοψήφισμα έως το 2017.
"Η απογοήτευση της κοινής γνώμης έναντι της ΕΕ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών" υποστήριξε ο Ντέηβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη. Επεσήμανε πάντως πώς η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ, αλλά χρειάζεται επανακαθορισμό της σχέσης της.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να "σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο", αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως "ενεργό και αφοσιωμένο" μέλος της, ενώ επέμεινε πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες επιχειρηματολογώντας ότι χρειάζονται κατεπειγόντως αλλαγές καθώς η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.
Ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι εφόσον επανεκλεγεί το κόμμα του το 2015 θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας με την ΕΕ σε νέα βάση και θα θέσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε δημοψήφισμα έως το 2017.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για δημοψήφισμα ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό των Τόρηδων, ωστόσο μπορεί να εντείνει τις τριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού του συνασπισμού, καθώς ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ έχει εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για τη στάση του Κάμερον στο ζήτημα.
Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε πως η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον, αποτελεί "τεράστιο ρίσκο" για την βρετανική οικονομία και τόνισε: "Έχει τρομοκρατηθεί από το UKIP (το ευρωσκεπτιστικό κόμμα). Δεν επιθυμούμε ένα δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε ή θα φύγουμε (από την ΕΕ)".
Παράλληλα, κινδυνεύει να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και εταίρους στην ΕΕ. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει α λα καρτ", διαμηνύουν αντιδρώντας από το Παρίσι. "Δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη α λά κάρτ. Αν θέλετε θα σας δώσω ένα παραδειγμα για να γινει κατανοητό. Η Ευρώπη άς δεχθούμε ότι είναι ένα ποδοσφαιρικό κλάμπ. Γινόμαστε μέλη και όταν είμαστε μέλη δεν μπορούμε να πούμε ότι παίζουμε ράγκμπυ", τόνισε ο Λωράν Φαμπιούς.
Στη συζήτηση μπήκε μέχρι και η Ουάσινγκτον, με τον Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ "εκτιμούν τη παρουσία μίας ισχυρής Βρετανίας σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση".