"Κλειδί" για το αν θα παραμείνουν στο Δημόσιο όλοι οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας το 2013, αποτελεί η ταχύτητα στην διεκπεραίωση όλων των σταδίων για την κινητικότητα των υπαλλήλων.
"Κλειδί" για το αν θα παραμείνουν στο Δημόσιο όλοι οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας το 2013, αποτελεί η ταχύτητα στην διεκπεραίωση όλων των σταδίων για την κινητικότητα των υπαλλήλων.
Αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε σήμερα την συνεργασία φορέων και υπαλλήλων επισημαίνοντας: "Αν όλοι καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, εάν όλοι οι φορείς συνεργήσουν, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι συναισθανθούν αυτή τη στιγμή την ευθύνη που έχουν απέναντι στη χώρα και συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σχέδιο της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων".
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας θα φθάσουν τους 40.000. Όσοι από αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση εντός ενός έτους, από τη στιγμή που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, θα απολυθούν όπως προβλέπει ο νόμος.
Το πρόγραμμα κινητικότητας που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στο Δημόσιο, καθορίζεται πως θα εφαρμοστεί από την υπουργική απόφαση του κ. Μανιτάκη, ενώ με ερμηνευτική εγκύκλιο δημοσιεύονται τα κριτήρια και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την μετακίνηση των περίπου 2.500 υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα από τις 12 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα προβλέπεται, εντός τριών εργάσιμων ημερών, τα υπουργεία πρέπει να έχουν καταγράψει τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό και να τα υποβάλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το αρμόδιο συμβούλιο να αξιολογεί ποια από αυτά πρέπει να καλυφθούν. Αμέσως μετά, ο υπουργός ανακοινώνει ποιες θέσεις θα πληρωθούν και μέσα σε 20 μέρες οι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα υποβάλλουν αιτήσεις δηλώνοντας σε ποια θέση επιθυμούν να μεταταχθούν.
Τους τελικούς πίνακες θα καταρτίσει το ΑΣΕΠ λαμβάνοντας υπόψιν εκτός από την προτίμηση των υπαλλήλων, τις σπουδές τους, τον χρόνο προϋπηρεσίας τους, την υπηρεσιακή αξιολόγηση, την οικογενειακή τους κατάσταση, την ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης και φορέα υποδοχή. Ο τελικός πίνακας με τους υπαλλήλους που μετατάσσονται και τις θέσεις που καταλαμβάνουν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου δεν πέρασε το άρθρο για την Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που σήμαινε την άρση της μονιμότητας των 69 υπαλλήλων του ΕΚΚΕ.
Τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη ενημέρωσε ο Αντ. Μανιτάκης το πρωί, για την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα για την εφαρμογή της κινητικότητας αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των δομών όλων των υπουργείων και της παρουσίασής τους στο κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
"Με την στήριξη της κυβερνώσας πλειοψηφίας που έδειξε και χθες την αποφασιστικότητά της να στηρίξει την μεταρρύθμιση, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα στην ριζική αναδιάρθρωση της διοίκησης και του κράτους γιατί είναι επιταγή, είναι ανάγκη, το ζητάει η κοινωνία και αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία του ελληνικού λαού" είπε ο κ. Μανιτάκης.
"Η Διοικητική Μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει αποφασιστικά. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ο εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης, μιας Δημόσιας Διοίκησης όπως την διεκδικούμε ενταγμένοι στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και αναμφισβήτητα συνδεομένης με την αποτελεσματικότητα συνολικότερα του κράτους", σημείωσε ο κ. Κουβέλης.