Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και ειδικότερα, την κρισιμότητα της κατάστασης στον χώρο της Δικαιοσύνης περιγράφει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και ειδικότερα, την κρισιμότητα της κατάστασης στον χώρο της Δικαιοσύνης περιγράφει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξή του. Οι δικαστές, στην επιστολή τους επιρρίπτουν ευθύνες στην τρόικα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
"Ο ελληνικός λαός, παρότι δε φέρει καμία ευθύνη για την κακοδιαχείριση στα δημόσια οικονομικά, η οποία προκάλεσε την οικονομική κρίση, εν τούτοις επιβαρύνεται συνεχώς με οικονομικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται κατά τρόπο άνισο" αναφέρεται στην επιστολή, και τονίζεται ότι "όσοι διαφεύγουν την φορολόγηση, δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν και να φορολογηθούν, ενώ εάν αυτό είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι νέες μειώσεις των μισθών και συντάξεων, μειώσεις, οι οποίες, αναμφίβολα οδηγούν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση".
Στην επιστολή η κ. Θάνου κάνει εκτενή αναφορά στις μειώσεις που έχουν υποστεί δικαστές και εισαγγελείς και υποστηρίζει ότι "παρά την προστασία των αποδοχών των Ελλήνων Δικαστών από το Σύνταγμα και παρά το ως άνω υψηλό ποσοστό μειώσεων που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι αποδοχές μας, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, μας ανακοίνωσε ότι προτείνει στην κυβέρνηση νέα μείωση στις αποδοχές των Δικαστών και μάλιστα σε ποσοστό 22%", ενώ επισημαίνει ότι οι μειώσεις αυτές θέτουν "σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης".
Την στήριξη του Μάρτιν Σούλτς ζήτησαν οι δικαστές υποστηρίζοντας ότι σε καμία άλλη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα, δεν έχουν γίνει μειώσεις τέτοιου βαθμού, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο που θέλουν κάποιοι να δώσουν στη δικαιοσύνη, λέγοντας:
"Η επιμονή της κυβέρνησης και της τρόικα να προχωρήσει σε νέες μειώσεις του μισθολογίου των δικαστών και εισαγγελέων που θα φθάσει στο υπερβολικό και παράλογο συνολικό ποσοστό του 60%, δηλαδή σε επίπεδο που δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους, δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι οι σχεδιάζομενες νέες περικοπές έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της".
"Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και το ενδιαφέρον σας τόσο γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όσο και ειδικότερα για τον θεσμό της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της, παρακαλούμε πολύ για τη στήριξή σας στο σοβαρό αυτό ζήτημα, το οποίο ζητήσαμε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να τεθεί, με σχετική ερώτηση, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" καταλήγει η επιστολή της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκαν την Πέμπτη εκπρόσωποι δικαστών και εισαγγελέων, τον οποίο και ενημέρωσαν για τις νέες περικοπές. Ο κ. Παπούλιας, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό τους ρόλο δήλωσε ότι θα παρέμβει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Οικονομικών.