Παρότι η κρίση συνέβαλε στον περιορισμό της διαφθοράς στη χώρα, τα φαινόμενα εξακολουθούν να "βασιλεύουν" σε υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη διαφθορά στην Ελλάδα το 2011, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Εξακολουθεί να "βασιλεύει" η διαφθορά στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη διαφθορά στην Ελλάδα το 2011, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, αν και η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα συνέβαλε στον περιορισμό της διαφθοράς, ανάλογα φαινόμενα εξακολουθούν να καταγράφονται στο Δημόσιο.
"Πρωταθλητές" αναδεικνύονται οι δημόσιοι λειτουργοί στις οικονομικές υπηρεσίες -για τις οποίες εξετάστηκαν 608 υποθέσεις- και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην υγεία (162 υποθέσεις), τις πολεοδομίες (122 υποθέσεις) και τα ασφαλιστικά ταμεία (83 υποθέσεις).
Συνολικά, από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης εξετάστηκαν 1.403 υποθέσεις, εκ των οποίων στον εισαγγελέα και τα πειθαρχικά όργανα παραπέμφθηκαν οι 393.
Οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς αφορούν στον στενό δημόσιο τομέα και ακολουθούν οι ΔΕΚΟ και άλλοι οργανισμοί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι "έπεφταν στα μαλακά".
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων που συνελήφθη από συνοριοφύλακες να μεταφέρει με υπηρεσιακό αυτοκίνητο λαθρομετανάστες από την Αλβανία. Του επιβλήθηκε πρόστιμο τριών μισθών.
Ενδεικτική και η περίπτωση υπαλλήλου αποκεντρωμένης διοίκησης που έδωσε συνολικά 697.000 ευρώ μέσω επιταγών σε 2 επιχειρήσεις ως επιχορήγηση για επενδύσεις χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα δικαιολογητικά. Ο υπάλληλος επαύθη από τις αρμοδιότητές του για 6 μήνες.
Αίσθηση προκαλεί και η περίπτωση προϊσταμένης τμήματος εσόδων εφορίας που εξέδιδε αποδεικτικά φορλογικής ενημερότητας για συγγενικά της πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει ποτέ φορολογικές δηλώσεις, ενώ είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 179.000 ευρώ. Η εν λόγω υπάλληλος παύθηκε από τα καθήκοντά της για 6 μήνες.
Καταθέσεις που έφταναν τις 456.000 ευρώ εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό υπαλλήλου πολεοδομίας. Παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, απαλλάχθηκε από τα πειθαρχικά του παραπτώματα.
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα των επιθεωρητών και από τον έλεγχο πόθεν έσχες δημόσιων λειτουργών. Ενδεικτικά:
Σε τραπεζικό λογαριασμό υπαλλήλου της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων εντοπίστηκαν καταθέσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αφορούσε στη μισθοδοσία του ούτε στις οικονομικές του δραστηριότητες.
Σε τραπεζικό λογαριασμό υπαλλήλου της Πρώην Νομαρχίας Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν 992.000 ευρώ, ποσό που ποτέ δεν δικαιολογήθηκε.
Στο στόχαστρο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης αναμένεται να μπουν και τα πόθεν έσχες στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να διαλευκανθούν υποθέσεις πλαστών εγγυητικών επιστολών.
Ο επιθεωρητής επισήμανε τον κίνδυνο ο ελεγχος στους δημοσίους υπάλλήλους να περιοριστεί και η ατιμωρησία να επεκταθεί καθώς από τον Μάρτιο, με την εφαρμογή του νόμου 4057, τού έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα ενστάσεων επί πειθαρχικών αποφάσεων.