Στη μάχη κατά του εγκλήματος ρίχνονται το επόμενο διάστημα 1.500 αστυνομικοί που σήμερα υπηρετούν στη φύλαξη ειδικών στόχων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
Στη μάχη κατά του εγκλήματος ρίχνονται το επόμενο διάστημα 1.500 αστυνομικοί που σήμερα υπηρετούν στη φύλαξη ειδικών στόχων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
"Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών και μέσων, δηλαδή 1.500 αστυνομικοί, 100 αυτοκίνητα και 60 μοτοσυκλέτες, θα ριχθούν στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια. Θα σταματήσουν να φυλάσσουν ειδικούς στόχους, δηλαδή διάφορα πρόσωπα και θα ριχθούν στη μάχη κατά του εγκλήματος, στη μάχη για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη" δήλωσε ο υπουργός.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η απόφαση αυτή ελήφθη στη βάση σχετικής μελέτης που έκανε ειδική επιτροπή από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που συστάθηκε αμέσως μετά τις εκλογές για να εξετάση το θέμα των αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη διαφόρων στόχων.
Ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μαξίμου με το πόρισμα και τις προτάσεις της επιτροπής, τα οποία ενέκρινε ο Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, από τη φύλαξη του πρωθυπουργού θα κοπούν 25 αστυνομικοί, ενώ για τη φύλαξη του κάθε υπουργού θα απασχολούνται 5 αστυνομικοί, αντί για 8 σήμερα, και για τη φύλαξη του κάθε υφυπουργού, 3 αντί για 4.
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει πλέον 20 λιγότερους αστυνομικούς, οι αρχηγοί των κομμάτων 15 λιγότερους, οι βουλευτές που σήμερα διαθέτουν 1 ή 2 φρουρούς δεν θα έχουν κανέναν ή θα εξετάζεται το αίτημά τους κατά περίπτωση. Τα ΜΜΕ θα διαθέτουν 3, ενώ δεν θα προβλέπονται συνοδοί αστυνομικοί για περιφερειάρχες και δημάρχους.
Επιπρόσθετα, στο εξής όταν ένας υπουργός ή υφυπουργός φεύγει από τη θέση του θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί τους συνοδούς του για 2 μήνες, και όχι για 6 που ισχύει μέχρι σήμερα.
Οι ίδιοι οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί με κάποιους από τους συναδέλφους τους, αντί να έχουν αστυνομικά καθήκοντα, να αναγκάζονται πολλές φορές να μεταφέρουν τα παιδιά των προσώπων που φυλούσαν ή ακόμη περισσότερο να κάνουν ψώνια και αγορές.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας τονίζει: "Ο ρόλος του αστυνομικού σε αυτή τη θέση έχει εκφυλιστεί και αντί να παρέχει αστυνομική προστασία, παρέχει οικογενειακές εξυπηρετήσεις στα μέλη των οικογενειών. Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές φορές να εξυπηρετεί κάνοντας τα ψώνια της οικογένειας".
"Καθίσταται επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός και η πλήρης αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προκεμένου να μην διατίθενται μέσα και δυνάμεις σε πρόσωπα ειδικών κατηγοριών σε βάρος της ποιότητας ασφαλείας των συμπολιτών μας" σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Γεωργατζής.
Με στόχο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να μετακινηθούν μέσα σε 10 ημέρες 1.800 συνοριοφύλακες που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές, στον Έβρο. Από την πλευρά των συνοριοφυλάκων εκφράζονται ενστάσεις για τον χρόνο που τους δίνεται προκειμένου να παρουσιαστούν στις νέες τους θέσεις και να εγκατασταθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.