Άνοιξε στις 5.30 το πρωί της Παρασκευής, μετά από εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράϊκου και με παρέμβαση της Αστυνομίας, το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο που παρέμενε κλειστό επί 9 μήνες λόγω απεργίας του σωματείου των εργαζομένων.
Άνοιξε στις 5.30 το πρωί της Παρασκευής, μετά από εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράϊκου και με παρέμβαση της Αστυνομίας, το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο που παρέμενε κλειστό επί 9 μήνες λόγω απεργίας του σωματείου των εργαζομένων.
Η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τις 5 Ιουνίου, αλλά το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό μετά από απόφαση των συνδικαλιστών να συνεχίσουν την κινητοποίηση.
Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, αρκετοί εργαζόμενοι πήγαν στη Χαλυβουργία να εργασθούν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνδικαλιστές που ζητούσαν να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις. Υπήρξαν συμπλοκές με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στέλεχος της επιχείρησης.
Συνολικά, έγιναν 9 προσαγωγές από την ομάδα των ατόμων που ήταν στην περιφρούρηση της απεργίας, εκ των οποίων οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν διώξεις για παράνομη βία και παράβαση δικαστικής απόφασης και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Το απόγευμα, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη γέφυρα του Ασπροπύργου και από εκεί έκαναν πορεία προς την είσοδο της Χαλυβουργίας, όπου παρέμεναν οι εργαζόμενοι που απεργούν.
Στις 8 το βράδυ, στην είσοδο του εργοστασίου βρίσκονταν 7 κλούβες των ΜΑΤ με αντίστοιχες διμοιρίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη είσοδο εκείνων των εργαζομένων που επιθυμούσαν να εργαστούν. Στο σημείο βρίσκονταν, επίσης, μέλη του ΠΑΜΕ και απεργοί, χωρίς ωστόσο να επικρατεί ένταση.
Tην ίδια ώρα, περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονταν εντός του εργοστασίου, κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του.
Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο άνοιξε μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι "ιερό" και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αντιδρούν έντονα. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να προστατευθεί, ενώ αποστάσεις από τη διαχείριση του θέματος λαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.
Η θέση της διοίκησης
Μετά το άνοιγμα του εργοστασίου η ιδιοκτησία του ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδος του Ασπρόπυργου και ως εκ τούτου αποσύρει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις.
"Μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει τη νομιμότητα το εργοστάσιο άνοιξε και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους. Δυστυχώς, το ΠΑΜΕ προσπαθεί ακόμα να εμποδίσει αυτους που επιθυμούν να εργαστούν ή να μπουν στο εργοστάσιο αλλά πιστεύουμε ότι με την ισχυρή παρουσία του κράτους, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα. Ως εκ τούτου η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης για ομαδικές απολύσεις", σημείωσε η διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας, Ανναρέλλα Στάθη.
Στα δύο η πλευρά των εραζομένων
"Το πρωί οι πρώτοι συνάδελφοι που μπήκαν προπηλακίστηκαν και γρονθοκοπήθηκαν με αποτέλεσμα ο διευθυντής του Χαλυβουργίου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο και να του ράβουν το φρύδι πάνω από το μάτι, μας έχουν χτυπήσει με τα κράνη, έχουν επιχειρήσει να χτυπήσουν τον ταξίαρχο και τον εισαγγελέα που βρίσκεται εδώ έξω, δεν αφήνουν τον κόσμο να έρχεται και η μεγάλη ουρά η οποία έχει σχηματιστεί επειδή έχουν αποκλείσει την Εθνική Οδό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην προσέλευση των εργαζομένων. Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό των βαρδιών, οι επιχειρήσεις των ΜΑΤ είναι πότε από τη μια μεριά, πότε από την άλλη", υπογράμμισε η πρόεδρος των εργαζομένων, Ελένη Καταβάτη.
"Πριν λίγο βγήκε δήλωση της εργοδοσίας η οποία δηλώνει ότι αναστέλλει την άδεια που ζήτησε για ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα για έκδοση ομαδικών απολύσεων γιατί θα έπρεπε να κάτσει να διαβουλευτεί με το σωματείο, αντιθέτως ήταν αδιάλλακτος από την αρχή, σήμερα λοιπόν δήλωσε με την ισχυρή παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων άνοιξε το εργοστάσιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για απεργιακή κινητοποίηση", ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, Γιώργου Σιφονιού.