Τη δημιουργία 3 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε καθεμία από τις 10 περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας με διαδικασίες-εξπρές ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους περιφερειάρχες. Κάθε κέντρο θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και η λειτουργία τους θα φέρει σε κάθε περιφέρεια 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τη δημιουργία 3 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε καθεμία από τις 10 περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας με διαδικασίες-εξπρές ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους περιφερειάρχες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα κατατεθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ δήλωσε ότι αναμένει τις προτάσεις των περιφερειαρχών για τις καταλληλότερες τοποθεσίες.
Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σχεδίου είναι εξασφαλισμένη και θα γίνει με κοινοτικά κονδύλια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάθε κέντρο θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και θα περιλαμβάνει χώρους διαμονής, εστιατορίου, υγιεινής, θρησκευτικής λατρείας, άθλησης, αλλά και χώρους προαυλισμού.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η περίφραξη θα είναι τριπλή, ενώ σε κάθε Κέντρο Κράτησης θα δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα. Την εξωτερική φύλαξη θα αναλάβουν αστυνομικοί που θα φέρουν οπλισμό, την εσωτερική φύλαξη θα αναλάβει ιδιωτικό προσωπικο ασφαλείας, ενώ θα υπάρχουν παντού κάμερες κλειστού κυκλώματος.
"Θα είναι ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί, που γυρνούν δυστυχισμένοι στους δρόμους και τους εκμεταλλεύονται τα δίκτυα του εγκλήματος, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αξιοπρεπείς και μάλιστα και με ένα μικρό χρηματικό ποσό, που είναι όμως πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εκεί" ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι η Ελλαδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Συνθήκης Σένγκεν αν δεν λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν φθάσει το ένα εκατομμύριο, και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας.
"Υπάρχει -τόνισε- μία 'βόμβα' δημόσιας υγείας. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται παρανόμως σε επιχειρήσεις εστίασης, παραγωγής τροφίμων και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να προστατεύσουμε μεταξύ των άλλων και τη δημόσια υγεία. Εκεί, λοιπόν, στους χώρους αυτούς που θα δημιουργηθούν θα υπάρχουν υποδομές υγείας προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα με τρόπο αποτελεσματικό έτσι ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους υγιείς και να μη μεταδίδουν και εκεί τα νοσήματα τα οποία έχουν εδώ για λόγους που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διαβίωσής τους".
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει ότι η λειτουργία των Κέντρων Κράτησης θα φέρει σε κάθε περιφέρεια 1.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τη σίτιση, την ιατρική μέριμνα και τον καθαρισμό που θα αναλάβουν αποκλειστικά τοπικές εταιρείες.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη πάντως δεν κάμπτουν τις αντιδράσεις. Ήδη, την αντίθεσή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ… επί ποδός πολέμου βρίσκονται ήδη οι κάτοικοι στη Νεάπολη Κοζάνης, όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει το πρώτο Κέντρο Κράτησης.
Οι κάτοικοι της Νεάπολης και οι τοπικοί άρχοντες είναι κάθετα αντίθετοι όχι γιατί είναι ρατσιστές -όπως λένε- αλλά γιατί δεν έχουν στα χέρια τους καμία τεχνική μελέτη που να εξασφαλίζει την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας και την αξιοπρεπή διαβίωση των λαθρομεταναστών.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: "Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες".
Πολιτικές αντιδράσεις
"Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη ή ανοχή των κομμάτων και περιφερειαρχών του κεφαλαίου, να δημιουργήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας, αρχίζοντας από τη Νεάπολη Κοζάνης, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους" τονίζει το ΚΚΕ.
"Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης μεταναστών που οδηγεί στην εμπέδωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και θεωρούμε ότι η διέξοδος στο υπαρκτό ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να είναι στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ" δηλώνει ο Συνασπισμός.
"Για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών νέων φυλακών. Ας ελπίσουμε πως δεν θα προτείνει παρόμοια αντιμετώπιση και για τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα" σχολιάζει ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας.