Μια πολύπλευρη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπλαση και ανασυγκρότησή του, ώστε να γίνει από το 2015 φιλικό σε όλους τους πολίτες, ανακοίνωσε σε εκδήλωση με τίτλο "Ξανασκέψου την Αθήνα" το Ίδρυμα Ωνάση, που προκήρυξε διαγωνισμό και θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες.
Μια πολύπλευρη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπλαση και ανασυγκρότησή του, ώστε να γίνει από το 2015 φιλικό σε όλους τους πολίτες, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση.
Το πρόγραμμα της παρέμβασης, που τιτλοφορείται "Ξανασκέψου την Αθήνα" (Re-think-Athens), βασίζεται στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα, το οποίο αναλαμβάνει και το κόστος όλων των απαραίτητων μελετών για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.
Με βάση τα σχέδια, κεντρικό άξονα της ανάπλασης θα αποτελέσει η οδός Πανεπιστημίου, που θ' απαλλαγεί από αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς, τα οποία θα τη διασχίζουν κάθετα για να συνδέεται η Σταδίου με την Ακαδημίας.
Πρόσβαση στην Πανεπιστημίου θα έχει μονο με το τραμ, το οποίο θα συνδέει τη λεωφόρο Αμαλίας με τα Πατήσια. Η πολύπλευρη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι την Πατησίων, στο ύψος της Πλατείας Αιγύπτου, όπου και θα καταλήγει η νέα γραμμή του τραμ, η οποία αργότερα θα επεκταθεί μέχρι το τέλος της Πατησίων.
Σύμφωνα πάντα με τα σχέδια, η κυκλοφορία από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας προς το κέντρο θα γίνεται μέσω της οδού Ακαδημίας, η οποία αλλάζει κατεύθυνση.
Η άνοδος από την Πειραιώς θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και σήμερα προς τη Σταδίου, ενώ η Αγίου Κωνσταντίνου θ' αντιστραφεί συνδέεοντας τη δυτική είσοδο στην Αθήνα με την οδό Γ' Σεπτεμβρίου.
Η πρόσβαση από τη Συγγρού προς το Κολωνάκι θα γίνεται από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ μόνον η κίνηση προς το εμπορικό κέντρο, τη Βουλή και την Πλάκα θα ακολουθεί τη λεωφόρο Αμαλίας.
Για το έργο θα υπάρξει δημόσιος διάλογος και οι μελετητές θα ερθουν σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υπουργών, του δημάρχου Αθηναίων και εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων.
Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι η διάσωση του Κέντρου της Αθήνας αποτελεί "επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα, όχι μόνο διότι η πρωτεύουσα είναι το πρόσωπο της Ελλάδος στα μάτια των πολιτών της και της διεθνούς κοινότητας αλλά διότι το οφείλουμε στους πολίτες της Αθήνας".
"Η ανάπλαση και η διαμόρφωση του κέντρου έχει, πλέον, γίνει αναγκαία, γιατί η Αθήνα είναι πια μια πόλη ανοργάνωτη, ανοχύρωτη, χωρίς φαντασία, όπου κυκλοφορεί ελεύθερα η ασχήμια, η παραίτηση, πολλές φορές η ίδια η εγκατάλειψη. Επομένως, ο συμβολισμός αυτής της πρωτοβουλίας είναι και βαρύς και πολυσήμαντος" επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.
"Η δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος το οποίο αξίζει να το σέβεται κανείς στην πραγματικότητα εκδιώκει όλους εκείνους που δεν θέλουν να το σεβαστούν" δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε: "Να χρησιμοποιήσουμε την παρέμβαση για να δώσουμε πνοή, να ξαναφέρουμε κόσμο, να δημιουργηθεί οικονομική ζωή, να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να κάνουμε μια πόλη πιο φιλική στον πολίτη".
Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση εγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημερωθηκε και εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στο σχεδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας.